Az érdeklődő aradiak is részt vehetnek az előadáson

2023. szeptember 19. 17:56 (kedd) /

A Magyar Tudományos Akadémia meghirdette báró Eötvös Loránd-emlékév alkalmából, 2023. szeptember 20-án, a budapesti központi ünnepségekkel egy időben az MTA képviseletében Ormos Pál, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat elnöke és Gergely Árpád László, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára fog előadást tartani a Csiky Gergely Főgimnáziumban.

Ormos Pál Széchenyi-díjas biofizikus, biotechnológus, a fizikai tudományok doktora, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Tudományos munkássága elsősorban a molekuláris szintű mechanizmusok fizikai módszerű vizsgálatára, valamint a nano-biotechnológia témakörére irányul. 2010-től 2017-ig az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont főigazgatója. 2013. január 16-án, a Szövétnek – Aradi kulturális szemle 15 éves évfordulóján is járt már iskolánkban, akkor a sejtek, molekulák fénnyel történő manipulációját mutatta be. Mostani előadásának címe: Eötvös Loránd élete és munkássága.

Gergely Árpád László fizikus, 2013 óta az MTA doktora. Tudományos munkássága az általános relativitáselmélet, alternatív gravitációelméletek, kozmológia, asztrofizika, dinamikai rendszerek témakörére irányul. A Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanáraként tagja volt annak a LIGO Tudományos Együttműködésnek, mely 2015 szeptemberében mérési bizonyítékokkal igazolta a gravitációs hullámok létezését. Szerdai előadása is e nagy jelentőségű kozmológiai felfedezésről, azaz a gravitációs hullámokról szól.

Az előadók társaságában lesz Zimányi László, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád-Csanád megyei csoportjának elnöke, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biofizikai Intézetének igazgatója, illetve Krizbai István, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadója is, aki – aradi származású lévén – számos alkalommal tartott már előadást városunkban.

A szeptember 20-i aradi rendezvény programja:

• 11 órakor Eötvös Loránd emléktáblájának megkoszorúzására kerül sor csikys diákok és pedagógusok jelenlétében;

• 12 órától a IX. A, X. A, XI. A, XII. A osztály diákjai a díszteremben Ormos Pál, az MTA tagja, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat elnöke, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont professzor emeritusa előadását hallgatják meg Eötvös Loránd életéről és munkásságáról.

Gergely Árpád László, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára a gravitációs hullámokról tart előadást, majd a jelenlévő diákok kérdezhetnek.

• 17 órától a Csiky Gergely Főgimnázium dísztermében az érdeklődő aradiak is részt vehetnek az Eötvös Loránd életéről és munkásságáról, illetve a gravitációs hullámokról szóló előadáson, és természetesen kérdéseket is feltehetnek Ormos Pálnak és Gergely Árpád Lászlónak.

 

A délutáni rendezvényre, vagyis a 17 órától kezdődő előadásokra és az azokat követő beszélgetésre minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A rendezvény társszervezője az aradi Alma Mater Alapítvány.

Ilona János számítástechnika- és informatikatanár

(forrás: csikygergelyarad.ro)

Hozzászólások