Dr. Kovács Gábor volt az egyik díjazott

Írta:
2024. május 21. 18:23 (kedd) /

Vasárnap a pécskai polgármesteri hivatal dísztermében a gyermekkórus előadásában elhangzott állami himnusszal kezdődött a Pécskai Városnapok idei programja, amelynek kiemelt fontosságot adott Pécska várossá nyilvánításának a 20. évfordulója.

Az egybegyűlt nagyszámú résztvevőt Miodrag Stanoiov alpolgármester, PNL-elnök köszöntötte, megnyitva a Pécskai Városnapok programját.

 

Pécskai Gyökerek Díj dr. Kovács Gábornak

 

A továbbiakban Pécskai Gyökerek kitüntetést adtak át Ştefan Damian egyetemi tanárnak, akinek az életrajzát Eugenia Pete-Ponta ismertette. 

Ugyancsak Pécskai Gyökerek Díjat kapott dr. Kovács Gábor vegyész, egyetemi tanár, akinek az életrajzát Tóth Ibolya városi tanácsos ismertette: Kovács Gábor 1984-ben született Aradon, de az elemi és az általános iskolát a Pécskai 2-es Számú Általános Iskolában végezte. A tantárgyak közül Bán Béla tanár jóvoltából a kémiát szerette a legjobban, amellyel az aradi Csiky Gergely Főgimnáziumban, Hadnagy Éva tanárnak köszönhetően, még szorosabb kapcsolatba került. Tanulmányait a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemen magyar nyelven folytatta, ahol mesteri, illetve doktori fokozatot szerzett az alkalmazott elektrokémia területén. Ebben az időszakban tanulmányi ösztöndíjjal egy évig a svédországi Lund Egyetemen képezte magát, részt vett olyan vércukorszintmérő-szenzoroknak a fejlesztésén, amelyek nagyban megkönnyítik a cukorbetegek életét.

2012 februárjában sikeresen védte meg doktori dolgozatát, amivel elkezdődött egy tízéves időszak, amelyben a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemen, illetve a Szegedi Egyetemen a félvezetőknek a levegő szennyeződés szintjének a mérésében, az élelmiszer csomagolóanyagok területén végzett kutatásokat. Kutatásai víztisztító eljárások és ökológus tesztek kidolgozását eredményezte. Ezek eredményeként 2015–2016-ban elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia posztdoktori ösztöndíját, 2019–2022 között a Bolyai János Ösztöndíjat és az Országos Kutatási, Fejlesztési és Innovatív Fejlesztési Ösztöndíjat 2017–2021. között. A tudományos munka mellett, részt vesz annak a népszerűsítésében is. Pécskaiként 2016-ban nagy örömmel vett részt az RMDSZ Pécskai Nőszervezete révén megtartott nyári iskola programján, ahol a gyermekeket bevezette a kémia rejtelmeibe. 2017-ben Sisa Richárddal együtt a 2-es Számú Általános Iskola diákjainak érdekes kísérleteket mutattak be. Kovács Gábor az aradi Csiky Gergely Főgimnáziumban rendszeresen népszerűsíti a tudományt, és a Communitas Alapítvány révén diákoknak szervezett tudományos versenyeket. Erdélyben és Magyarországon eleget tett számos olyan meghívásnak, ahol felkeltette a gyermekek érdeklődését a természettudományok iránt. 2021 óta állandó előadó tanára a Sapientia Egyetem Marosvásárhelyi Kertészeti Karának. Dr. Kovács Gábor és dr. Babcsányi Izabella két gyermeküket, Edmondot és Dórát nevelik. 

(Folytatjuk)

Hozzászólások