Eötvös 175 – az aradi rendezvény programja

2023. szeptember 15. 15:37 (péntek) /

Eötvös Loránd, magyar fizikus, feltaláló, politikus, akadémikus születésének 175. évfordulója alkalmából idén báró Eötvös Loránd-emlékévet hirdetett a Magyar Tudományos Akadémia. 

A résztvevő intézmények közé tartozik a Csiky Gergely Főgimnázium is, amely a budapesti központi ünnepségekkel egy időben, 2023. szeptember 20-án jeles kutatókat lát vendégül.

Ormos Pál, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat elnöke, az MTA tagja és Gergely Árpád László, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára fog előadást tartani iskolánk diákjainak, illetve az érdeklődő aradiaknak, de társaságukban lesz Zimányi László, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád-Csanád megyei csoportjának elnöke, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biofizikai Intézetének igazgatója, illetve Krizbai István, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadója is. A rendezvény társszervezője az aradi Alma Mater Alapítvány.

A szeptember 20-i aradi rendezvény programja:

11 órakor Eötvös Loránd emléktáblájának megkoszorúzására kerül sor csikys diákok és pedagógusok jelenlétében;

12 órától a IX. A, X. A, XI. A, XII. A osztály diákjai a díszteremben Ormos Pál, az MTA tagja, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat elnöke, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont professzor emeritusa előadását hallgatják meg Eötvös Loránd életéről és munkásságáról.

Gergely Árpád László, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára a gravitációs hullámokról tart előadást, majd a jelenlévő diákok kérdezhetnek.

17 órától a Csiky Gergely Főgimnázium dísztermében az érdeklődő aradiak is részt vehetnek az Eötvös Loránd életéről és munkásságáról, illetve a gravitációs hullámokról szóló előadáson, és természetesen kérdéseket is feltehetnek Ormos Pálnak és Gergely Árpád Lászlónak.

Az előadások szorosan kapcsolódnak az MTA székházában tartott központi ünnepséghez, mégpedig úgy, hogy az aradi koszorúzás filmfelvételét megtekintik a budapesti rendezvényen, Freund Tamás, az MTA elnöke beszédének filmfelvételét pedig az aradi rendezvények elején fogjuk levetíteni.

A délelőtti előadásokra a fentebb felsorolt osztály diákjait, a délutáni, nyilvános rendezvényre pedig minden érdeklődőt szeretettel várunk.

A Csiky Gergely Főgimnázium vezetősége

 

11:00 Eötvös Loránd emléktáblájának megkoszorúzása 12:00 Freund Tamás, MTA-elnök köszöntője (videófelvételről) Eötvös Loránd élete és munkássága–Ormos Pál, az MTA tagja, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat elnöke, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont professzor emeritusa előadása Gravitációs hullámok–Gergely Árpád László, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára előadása Beszélgetés a diákokkal 17:00 Eötvös Loránd élete és munkásságaOrmos Pál előadása Gravitációs hullámokGergely Árpád László előadása Beszélgetés a résztvevőkkel

Hozzászólások