Hajrá, Székelykocsárd!

2020. augusztus 31. 18:13 (hétfő) /

Fehér megye lakosságának ma már csak alig 5 százaléka magyar. Pedig micsoda városok, települések, természeti értékek, történelmi örökség található ebben a megyében is! Ezeket nem lehet megkerülni, ha a magyar múltat, jelent akarja valaki ismerni, s a jövőt alakítani. Elég csak Gyulafehérvárt, a római katolikus érseki központunkat említeni, ami Budapest-Esztergom, Eger, Kalocsa és Veszprém mellett az ötödik magyar érseki központ. De ha az alapítás évét nézzük, akkor a harmadik, hiszen immár 1011 éves!

Említhetjük Nagyenyed városát és a majd’ 400 éves Bethlen Gábor Református Líceum és Kollégium intézményét, amelynél csak a Sárospataki Református Gimnázium idősebb a ma is működő magyar nyelvű középiskolák közül.

Torockó és a Székelykő neve és szépsége, különlegessége mindenki számára ismert, aki érdeklődik Erdély és a mindenkori magyar kultúra iránt. E táj és történelem öleli körbe a kedves Székelykocsárdot is, ezt a kb. 2000 lelkes falut, benne mintegy 600 főnyi magyarral.

Székelykocsárd talán nem olyan felkapott, mint a fent említett települések, de szerepe, főleg a jelenben kiemelkedő. Nagy vasúti csomópont, hiszen Kolozsvár, Marosvásárhely és Nagyenyed – Gyulafehérvár irányába is el lehet jutni; minden vonat megáll itt. Sok erdélyi őriz egy élményt, emléket a jellegzetes állomásépülettel kapcsolatban a csatlakozásra várva. Nagyon közel van az A3-as észak erdélyi autópálya, ahogyan az A10-es gyorsforgalmi út is. Egyszóval kiváló logisztikai központ, ezt minden befektetőnek, a régióban megtelepedni kívánó cégeknek érdemes szem előtt tartania.

A történelmi 7. székely szék, Aranyosszék települése még egy dologról híres: Torockó mellett csak Székelykocsárdnak van magyar elöljárója, Csegezi Zsuzsa polgármester asszony személyében. 2016-ban a polgármester asszony megnyerte a választásokat, és az eltelt 4 évben csodát művelt szülőfalujában!

Több évnyi utánajárást és a bürokráciával történő küzdelmet követően sikerült a legtöbb utca aszfaltozását elvégezni. Sok út és járda kapott így modern, szilárd burkolatot, s emellett a csapadékvíz elvezetés is megoldódott.

Sikerült hasznosítani a református templom melletti házat, amelyben helyet kapott a bentlakásos magyar iskola is, amely a környék magyar gyermekei számára kínál színvonalas magyar nyelvű oktatást akár délutáni beosztással is. Nem utolsó sorban az ilyen típusú iskolák adják az utánpótlást a nagyenyedi Bethlen Gábor Református Líceum és Kollégium számára hosszú távon. A bentlakásos jellegnek köszönhetően 2 év alatt megnégyszereződött a magyarul tanuló gyerekek száma. Ma már 65 gyerek választja a magyar nyelvű oktatást Székelykocsárdon és vonzáskörzetében. Tehetik, mert a színvonalas tanítás és nevelés mellett a településen sikerült megszervezni az iskolabusz-hálózatot is. Igaz, ezért a kocsárdi pedagógusok és az e célból is létrehozott Cserevár Egyesület tagjai hóban-fagyban is elmennek a gyerekekért. Ha szükséges, a Marosnál várják őket, ha szükséges, naponta vezetnek 200 kilométert a cél érdekében.

S ha már Cserevár: ez a civil egyesület foglalkozik a gyermekek sportolási és angol nyelvű képzésével. Az Egyesületet a polgármester asszony és a helyi magyarok vezetésével hozták létre, ugyanakkor igen népszerű a szakmai fejlődésre nyitott román családok gyermekei számára is. E cikk szerzőjének örök élmény marad, amikor 2019 júliusában, a kaposvári Youth Football Festivalon a székelykocsárdi színekben induló focista palánták 1:1-es döntetlent értek el a Kaposvári Rákóczi Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia azonos korosztályú csapatával szemben. Az erdélyi gyerekek és az őket nevelő szakmai stáb tiszteletet és megbecsülést váltottak ki a sokkal komolyabb anyagi körülményekkel rendelkező magyarországi labdarúgó akadémiák körében is. A fiatalok azt is megmutatták, mit jelent valójában a sport: összetartást, küzdést és kiállását egymásért, alázatot a játék iránt. Mindezt Talnar Aurelian nagyenyedi román edző vezetésével. A kaposvári nemzetközi labdarúgó tornán való részvétel is a polgármester asszony nemzetközi kapcsolatainak volt köszönhető.

Mindezek mellett ezen 4 év alatt Székelykocsárdon létrejött Fehér megye egyik legszínvonalasabb műfüves labdarúgó pályája. Ezek az eredmények az Egyesület tagjainak tettrekészségét, fáradságot nem ismerő munkáját dicsérik.

A szeptember 27-ei helyhatósági választásnak tehát ez is a tétje: biztosítva legyen az építkezés folytatása. Csegezi Zsuzsa személye erre a biztosíték, aki az elmúlt 4 évben bizonyította, hogy jól, tisztességesen és gyarapító módon tudott és tud gazdálkodni szülőfalujának javára.

Előbb-utóbb elkészülnek az A10-es gyorsforgalmi út hiányzó szakaszai az észak-erdélyi és a dél-erdélyi autópályák között, és az új minőségi közlekedési infrastruktúra hozza magával a befektetési lehetőségeket. Csegezi Zsuzsi a biztosíték, hogy Székelykocsárd ki tudja aknázni ezt az új kedvező gazdasági helyzetet, és a falu javára tudja fordítani az ebből származó gazdasági hasznot.

E cikk írója bízik benne, hogy a látványos fejlődést Székelykocsárd minden magyar és román lakosa érzékeli és értékeli. Legalább annyira, mint egy nyugatról érkezett ember. Egyben végiggondolják azt is, hogy nekik csak pár perc elmenni, meghozni a helyes döntést és választani, de az elöljárókat 4 év munkájával és felelősségével ruházzák fel ezáltal. Pár perc versus 4 év munkája, gyarapodása.

Mi mást is mondhatnék tehát: Hajrá Székelykocsárd!

*

A képeket a polgármester asszony engedélyével használtam fel a cikkhez.

 

 

Miklós Gábor,

a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója

 

Hozzászólások