Hétfőn délben még állt a „bál”

2024. június 10. 17:58 (hétfő) /

Romániában szavazókörök elnökeinek százai várakoztak még hétfőn délben a megyei és kerületi választási bizottságok székhelyeinél, hogy átadhassák a hatóságnak a vasárnapi európai parlamenti (EP-) és önkormányzati választások zsákokban összegyűjtött szavazólapjait és hivatalos, vagyis papíralapú jegyzőkönyveit.

A Digi 24 hírtelevízió tudósítóinak beszámolói szerint a választási bizottságok előtt a 35 fokos kánikulában sorban álló emberek sok helyen arra panaszkodnak, hogy a szavazatok megszámlálása után órákat kellett várniuk arra, hogy a csendőrség furgont küldjön értük, és hatósági őrizet mellett bevihessék a választásokkal kapcsolatos iratokat, leadott és megmaradt szavazólapokat a megyei hatósághoz. 

A Központi Választási Bizottság (BEC) hétfő estig nem tett közzé semmilyen országosan összesített hivatalos adatsort a vasárnapi EP-választások eredményéről vagy részeredményéről, a hatóság honlapján csak az egyes településeken leadott szavazatszámokról érhetők el részleges információk, azoknak a településeknek az esetében, amelyek már feltöltötték az adatokat.

Az MTI érdeklődésére, hogy mikorra várható hivatalos közlés a BEC részéről a romániai EP-választások ügyében, Anamaria Revnic-Calugarita, a BEC szóvivője 14 órával a szavazókörök zárása után annyit közölt, hogy „megfelelő időben” nyilatkozni fog a sajtónak a választások eredményeiről.

Romániában a 19 ezer választókörben több mint 9 millió szavazatot adtak le vasárnap. Az EP-választásokkal egy időben önkormányzati választásokat is rendeztek, ezért minden voksoló öt szavazólapot kapott.

Bár a szavazatszámlálás utáni adatfeldolgozás egyes munkafázisait digitalizálták az elmúlt évtizedekben, Romániában a sajtónak továbbra sincs rálátása a folyamatra, és a részeredményekre. A román pártok közben a szavazókörökbe delegált embereiktől, az urnabiztosoktól származó információk alapján párhuzamos szavazatszámlálásra alapoznak.

(MTI)

Hozzászólások