Hőségriadó és elsősegélynyújtó pontok

Írta:
2024. június 18. 17:41 (kedd) /

Beköszöntött a kánikula és ezzel együtt kedden kiadták az első kánikulariasztást is. Az első egy sárga szintű riasztás volt, ami keddre vonatkozott, ám szerdára már narancs szintű riasztást adtak ki Arad megyére vonatkozóan a várhatóan 33 és 37 C° közötti hőmérséklet miatt. 

A kánikulariasztásra való tekintettel az Arad Megyei Vészhelyzeti Igazgatóság emlékeztet: kánikula idején kerüljék, hogy hosszabb ideig tartózkodjanak a tűző napon reggel 11 és 18 óra között. Védjék szemüket napszemüveggel a nap káros sugarai ellen, és viseljenek lenge, világos színű, természetes anyagból készült ruhákat. Naponta fogyasszanak legalább 1,5–2 liter folyadékot, még mielőtt szomjúságot éreznének, és fogyasszanak friss zöldségeket és gyümölcsöket. Idősebb rokonaikkal, ismerőseikkel folyamatosan tartsák a kapcsolatot, és rendszeresen ellenőrizzék egészségi állapotukat a hőség idején. 

A nyár folyamán a fürdőzés is hordozhat veszélyeket, amelyekkel kapcsolatban a Vészhelyzeti Igazgatóság azt javasolja, hogy kizárólag speciálisan kialakított fürdőhelyeken fürödjenek, és ne hagyják figyelmen kívül a fürdést tiltó figyelmeztetéseket. Kerüljék a fürdőzést a meredek partú folyóvizekben, tavakban és csatornákban, erős sodrású vizekben, iszapos, növényzettel, kövekkel, farönkökkel és ágakkal borított partszakaszok környékén. Ne menjenek egyedül a vízbe, főleg ha nem tudnak úszni. Ne menjenek a vízbe alkohol fogyasztása után, vagy éjjel. Ne menjenek hideg vízbe, ha előtte sokáig ültek a napon. Ne ugorjanak a vízbe hidakról, vagy egyéb építményekről. A gyermekeket ne tévesszék szem elől a fürdőzés során, és mindig adjanak karúszókat, vagy úszógumit a gyerekekre a biztonságuk érdekében. Egy a vízparton vagy a melegben történő vészhelyzetre a https://fiipregatit.ro linken további információkat találnak, így felkészülhetnek az adott vészhelyzet helyes kezelésére. 

Arad municípium önkormányzata a kánikulára való tekintettel a következő négy nap ismét megnyitja a Városháza bejáratánál, az ortodox katedrálisnál (Zászlók tere) és a Ioan Slavici Klasszikus színházban kijelölt elsősegélynyújtó pontokat, ahol hűsölhetnek, és szükség esetén elsősegélyt nyújtanak a nap legmelegebb óráiban a hőségtől szenvedőknek. A kijelölt pontokon alapvető orvosi ellátást és elsősegélynyújtást, vizet, vércukorszint mérést és vérnyomásmérést biztosítanak. 

A közegészségügyi hatóság (DSP) a fentebbi óvintézkedések mellet a munkáltatókat is emlékezteti, hogy a kánikula idején csökkenteni kell a fizikai munkát végző alkalmazottak tevékenységének intenzitását, biztosítani kell egy jól szellőző árnyékos helyet a hűsölésre, felváltva kell ülő és álló munkát végezni, és fontos a pihenő. Az alkalmazottak egészségének védelme érdekében fontos, hogy minden személy 2-4 liter vizet fogyasszon, rendelkezzen megfelelő védőfelszereléssel és legyen lehetőségük a zuhanyzásra. 

Ha fokozódik a hőség, a hatóságok vörös riasztást is érvénybe léptethetnek, amely esetben 11 és 17 óra között nem ajánlják, hogy a szabadban tartózkodjanak. Kerülni kell az alkoholfogyasztást, és inkább 2-4 liter vizet kell inni helyette. A három év alatti kisgyermekeket ne vigyék csak reggel 9 előtt, vagy este nyolc óra után a szabadba, és maguk is kerüljék a nehéz fizikai megterhelést. Kerüljék a nehéz ételeket és azt, hogy teli egyék magukat. A kórházi ellátást csak szükség esetén vegyék igénybe, és minden egészségügyi problémával telefonon keresztül a háziorvosaikat keressék. 

Hozzászólások