Járjuk be a száztíz éves Kultúrpalotát

2023. szeptember 19. 16:09 (kedd) /

Méltóságteljesen uralja a Maros-partot Szántay Lajos palotája. Sokan csak kerülgetik, pedig még egy külső szemlélő számára is sok érdekességet rejt ez a 110 évvel ezelőtt átadott épület, mely születésekor büszkén viselte homlokzatán a ,,Magyar közművelődésnek” feliratot. A boldog békeévek utolsó pillanataira készült el, hisz szinte napra kilenc hónap múlva a Monarchia belegyalogol a gyilkos nagy háborúba, hogy a semmit meg nem oldó béke után a hangversenyterem új gazdájától csak több mint száz év múlva kapjon orgonát.

Eredetileg a vértanúk mauzóleumának szánták, s egy ,,multifunkcionális” kultúrpalota lett belőle, nemzetközi pályázatot hirdettek tervezésére, mégsem a nyertes, hanem egy aradi építész kapja a megbízatást. Jajgattak a ,,zöldek” a kivágott fák miatt, pedig mai szemmel jobb helyet talán elképzelni sem lehetne számára, hatalmas képtári termeket építettek, csak épp kiállítandó képek nem voltak, de jött a magyar kultusztárca és a budapesti Országos Szépművészeti Múzeum, s lett ma is irigyelt képzőművészeti anyag. A legnagyobb 1848–49-es gyűjteményt helyezi itt múzeumi letétbe a Kölcsey Egyesület, s itt őrzik 11 vértanú földi maradványait is, hogy aztán a kommunista román hatalom fellélegezzen, amikor megszabadul a csontoktól 1974-ben.

Jöjjenek, járjuk be a palotát, csodáljuk meg szépségeit, értékeit, emlékezzünk meg a palota 110 viszontagságos évéről s régi aradiakról, akik volt, hogy két este is megtöltötték az akkor több mint 1000 férőhelyes nagytermet Cholnoky Jenő egy felolvasásakor. 

Az eredetileg szeptember 24-re meghirdetett esemény október 4-én lesz 16 órától.

Szeretettel vár a Kölcsey Egyesület minden érdeklődőt. Találkozunk a főbejárat előtt! Érdeklődni a 0722-350-238-as telefonszámon lehet.

Hozzászólások