Parádés ünnepi program vendégfellépőkkel

Írta:
2023. november 20. 17:29 (hétfő) /

A pécskai Doru Ioan Petescu Kultúrotthonban ünnepelte megalakulásának 10. évfordulóját november 17-én, pénteken a helybeli Nőszervezet. Az alkalomból szervezett ünnepi előadáson fellépett a nyárádszeredai Bekecs Néptáncszínház. Az öttagú népi zenekar kísérte előadáson székelyföldi magyar népdalokkal, illetve a tíz párt felvonultató Bekecs Néptáncszínház színes programjával örvendeztette meg a közönséget. Az együttes lányai tánc közben levetették a színes népviseletüket, hogy hófehér öltözékben, fekete csizmában táncolva érzékeltessék a szebbik nem tisztaságát. A közel egyórás előadás során többször átöltöztek, illetve ritmust váltottak, szemléltetve a gazdag repertoárjukat, sokszínűségüket. Megmutatták a nagyzerindi Ibolya néptáncegyüttes legényei révén nálunk is meghonosított kantaverős ritmusjátékot, a lányokért való küzdelmet botos tánccal szemléltetve. A szólóénekesnő színes, székelyföldi népdalokkal is megörvendeztette a közönséget. Az előadás végén mindannyian énekeltek, parádés előadásukat a közönség szűnni nem akaró tapssal, a gyermekek egy-egy szál rózsával hálálták meg.

 

 

Kocsik Imre és Faragó Péter köszöntői

 

Előadásuk után Kocsik Imre, az RMDSZ pécskai szervezetének az elnöke kérte a színpadra a Nőszervezet Arad megyei, illetve pécskai vezetőit, alapító tagjait, valamint Faragó Péter RMDSZ megyei elnököt, parlamenti képviselőt. Előbb a pécskai elnök mondott köszönetet az emlékezetes programért, majd kifejtette: a parádés előadás az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének köszönhető. A színpadra kérte Faragó Péter parlamenti képviselőt, az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének az elnökét. Faragó Péter üdvözlő szavait követően köszönetet mondott a Bekecs Néptáncszínháznak és a zenekarnak a kiváló előadásért, amivel mindenkinek örömet szereztek. Sikerüket különösen értékessé teszi, hogy éppen Pécskán, az Arad megyei néptánc hazájában aratták, ahol a Búzavirág néptáncegyüttes e téren megalapozott hagyományokkal rendelkezik. „Valójában nem csupán az előadásért, hanem azért is gyűltünk ilyen sokan össze a kinti zimankós idő dacára, hogy megünnepeljük az RMDSZ Pécskai Nőszervezete születésének a 10. évfordulóját. A helybeli hölgyek tíz éven keresztül, önzetlenül tették a dolgukat, olyan hiánypótló programokat szervezetek, amelyek megmozgatták az embereket. Szorgalmukat, kitartásukat ezúttal is megköszöni, további eredményes, közösségépítő munkát kívánt a helybeli és a megyebeli magyarság érdekében. A Pécskai Nőszervezetnek boldog születésnapot kívánok” – mondta Faragó Péter.

 

Tóth Brigitta visszatekintője

 

A Nőszervezet elnöke, Tóth Brigitta városi tanácsos köszönőszavait követően kifejtette: nagyon sokat gondolkodott, hogy mit mondjon a tízéves születésnapon. „Mert a Nőszervezet becsempézte a mindennapjainkba a változás szelét, megerősítette az önbizalmukat, és tetteiknek értéket adott, tevékenysége új színt hozott Pécska és környéke hétköznapjaiba. A Nőszervezet keretet adott arra, hogy felhívjuk a figyelmet a számukra fontos dolgokra, megerősítette bennük az érzést, hogy tartoznak valahova, egy közösséghez, amelynek szüksége van a megerősítésre.” A közös jóért, a közösségért való küzdelem még jobban összekovácsolta annak a tagjait, ahol kapcsolatok, házasságok szövődnek, dinamikus, erős közösséggé váltak. Hiszi és vallja, hogy ez valóban így van és továbbra is a közösség összekovácsolásán, megtartásán dolgoznak. Természetesen, a férfiak segítségére is szükségük van, ezért megköszönte az RMDSZ helybeli és megyei szervezetének, amiért mindig a Nőszervezet mögött álltak, segítik, támogatják a hölgyek munkáját. Ezzel párhuzamosan, nagyon jó kapcsolatokat ápolnak a helybeli civil szervezetekkel, a Búzavirág Egyesülettel, a tornyai Pro-Pir-Kult Egyesülettel, ugyanakkor a pécskai magyar iskolával is. A továbbiakban Engi Mártának, Köles Katalinnak, Mester Erzsébetnek, valamint Kelemen Veronikának, a Nyugdíjasklub elnökének, illetve Bölöni Györgynek is oklevelet adott át. Utóbbi 10 évvel ezelőtt az RMDSZ Pécskai Szervezetének az elnöke volt.

 

 

Bölöni György emlékei

 

Bölöni György a tízéves évfordulón arra emlékezett, hogy a Nőszervezet milyen komoly munkát végzett a pécskai magyar közösség megerősítésében, ráadásul, került három olyan személy, akik segítettek a nőszervezet kiépítésében. Ők vállalták, hogy a munkát továbbviszik, Pécskára is elhozzák a meggyújtott lángot. Zabán Anikó, Tóth Brigitta és Süli Julianna segítettek, ezért nekik megköszönte az eltelt 10 évi munkát. Mivel a Nőszervezet első programjai a verskedvelők összejövetelei voltak, ezért Darvas Szilárd A nő teremtése című versének a felolvasásával kedveskedett a hölgyeknek. Utána együtt elénekelték a Boldog születésnapot kezdetű éneket, majd Tóth Brigitta az előtérben mindenkit meghívott egy szeletre abból az 5 kilós tortából, amit Faragó Péter, az RMDSZ Arad megyei elnöke ajándékozott a Pécskai Nőszervezetnek. A tízéves születésnapon részt vett a Nőszervezet Arad megyei elnöke, Tripon Ildikó is.

A Pécskai Nőszervezet tízéves születésnapja alkalmából szervezett parádés program az ötkilós torta közös elfogyasztásával, kellemes baráti beszélgetéssel zárult.

Hozzászólások