Halálos hőhullámok és pusztító ciklon

2024. május 24. 15:51 (péntek) /

Szélsőséges időjárási viszonyok uralkodnak Dél-Ázsiában, India nyugati részén legalább kilencen haltak meg hőguta miatt, míg Banglades és a szomszédos államok egyes részeit néhány napon belül elérheti egy nagyobb ciklon.

A múlt hónapban az Ázsia-szerte tapasztalt szélsőséges időjárás komoly nehézségeket okozott, több környező országban is sokan meghaltak a hőség miatt, iskolákat zártak be, és a hatóságok erdőtüzek veszélyére hívták fel a figyelmet.

Tudósok nemzetközi csoportja szerint az Ázsiában tapasztalható szélsőséges időjárási viszonyok, és az hogy a globális átlagnál gyorsabb ütemben emelkedik a hőmérséklet, valószínűleg az ember okozta klímaváltozás miatt következett be.

Indiában április, május és június számít a három legmelegebb hónapnak, amíg a monszunesőzés beálltával nem kezd csökkenni a hőmérséklet. Az elmúlt évtizedben azonban egyre magasabb lett a levegő hőfoka. 

A tudósok idén a szokásosnál több hőhullámot jósolnak, amit nagyrészt a kevesebb nem monszun eredetű eső és az aktív, de gyengülő, száraz El Nino időjárási jelenség okoz.

A hőhullámok idején az országban rendszerint súlyos vízhiány lép fel, az 1,4 milliárd lakos közül tízmilliók nem jutnak vízhez.

A helyi média szerint India nyugati részén, Rádzsasztánban legalább kilenc halálos áldozatot követelt a szélsőséges hőség és a hőguta. Az indiai katasztrófavédelmi tisztviselők arról számoltak be, hogy egyelőre még nem tudták pontosan megállapítani a hirtelen halálozások okát, mert még tartanak az orvosi vizsgálatok.

(Forrás: origo.hu)

Hozzászólások