Gyerünk a moziba be!

Írta:
2024. július 3. 16:43 (szerda) /

Egy különleges kulturális kezdeményezés részeként több mint hatvan résztvevő élvezhette a város egykori mozijainak történetét bemutató lenyűgöző utazást. 

Az Arad mozijai zárt ajtók mögött túra, amelyet az Alternatív Turizmus Egyesület szervezett az Arad Free Tours projekt keretében, egyedülálló lehetőséget kínált a résztvevőknek, hogy újra felfedezzék azokat a helyeket, amelyek az évtizedek során meghatározták Arad kulturális életét.

A túra, amelyet Răzvan Mureșan Olăhuț, az Arad Free Tours önkéntes idegenvezetője, történelem szakos hallgató és a mozi iránti szenvedélyes érdeklődő vezetett, az egykori Dacia mozi elől indult, és a régi mozik – Apollo, Urania, Corso, Mureșul, Arta – helyszíneire vezetett. 

Az Arta mozinál – amely az egyetlen a felsorolt helyszínek közül, amely még mindig moziként működik – a résztvevőknek lehetőségük volt a zárt ajtók mögé nézni, megtekinteni a mozi két termét, a nyári kertet, beleértve a vetítőtermeket is.

A szervezőknek köszönhetően három különleges vendég is részt vett a túrán: Emil Anghel építész, aki az Arta mozit az 1980-as években újratervezte, beszélt a munkája során felmerült kihívásokról, valamint néhány részletet és érdekességet is elárult a moziról. 

A másik két vendég Nagy Leonard és Ham Adorian, az Arad Municípiumi Művelődési Központ mozi adminisztrációs iroda munkatársai voltak, akik a közönségnek elmagyarázták a technikai részleteket és a moziban folyó mindennapi munka szempontjait és kihívásait, valamint az Arta művész mozi tevékenységének rövid történetét. A tárlatvezetésen való részvételért a három vendéget Csipai Mario, az Alternatív Turizmus Egyesület elnöke oklevéllel jutalmazta.

Az esemény nem csak történelemóra volt, hanem lehetőség arra is, hogy az aradiak összekapcsolódjanak és megosszák egymással a város mozijaival kapcsolatos emlékeiket. A hangulat remek volt, a résztvevők lelkesedésüket és elismerésüket fejezték ki az ilyen jellegű kulturális örökségi rendezvények iránt.

„A filmnek mindig is megvolt az a képessége, hogy megragadja a közönség figyelmét, és a mozi, mint helyszín, szinte mindig lelkes fogadtatásra talált a nagyközönség körében, a moziba járás élménye önmagában is esemény. A mozikban tett túra során kiderült, hogy az aradiak még mindig élénk érdeklődést tanúsítanak a régi vetítőterek iránt, egyrészt a nosztalgia révén, amely felidézi azokat az időket, amikor sok mozi még látogatható volt, másrészt a képszínházak kevésbé ismert története iránti kíváncsiságuk révén, amelyet a túra résztvevőinek személyes múltjából származó emlékek és anekdoták egészítenek ki” – mondja Csipai Mario.

Az Alternatív Turizmus Egyesület immár az ötödik évadát éli az Arad Free Tours projektnek, melynek célja, hogy a helyieknek és a városba látogató turistáknak egyaránt ingyenes tárlatvezetést kínáljon, lehetőséget adva számukra, hogy megismerkedjenek a város történelmével.

Hozzászólások