Humor, nóta, tánc – Mi kéne még?

Írta:
2010. február 8. 15:08 (hétfő) /

Pénteken az Aradi Jelen Házban és a Kisiratosi Művelődési Házban is előadta a Mi kéne még? című kabaréműsorát a nagyváradi MM Pódium Színház. 

A humoros jelenetek, és a betétekként szolgáló magyar és nemzetközi slágerek, örökzöldek, nem utolsósorban az operettek elnyerték minden korosztály tetszését.

Az aradi közönség visszatérőként üdvözölhette Meleg Attilát, aki a Matyi Műhely Bábszínházzal rendszeresen turnézik vidékünkön, és bátyját, Meleg Vilmost, akit a Nagyváradi Állami Színház Szigligeti társulatából ismerhet a nagyérdemű. A teltházas aradi előadás szünetében kértem meg Meleg Vilmost, hogy meséljen az MM Pódium történetéről.

– Ez a társulat a váradi Tempó Klub, az egykori nyomdász-szakszervezeti klub táncosaiból és énekeseiből jött létre – kezdte a színművész. – Négy-öt évvel ezelőtt kezdett közösen turnézni a színház a táncosokkal, és mivel jó ideje nincs kabaré a színház repertoárjában, úgy döntöttünk az öcsémmel, Attilával, hogy csinálunk mi. Így jött létre ez az előadás, amit bővíteni fogunk.

– Önökön kívül mind műkedvelők a társulat tagjai?

– A maguk műfajában szakképzettek, vagyis a táncosok és az énekesek is ezt végezték, országos versenyeken is szerepeltek, de a színpadi előadásban amatőröknek számítanak. Van munkahelyük, ezt hobbiból űzik.

– A konferanszban kiemelte, hogy Nagy Endre és a váradi kabaréhagyományok nyomdokain szeretnének járni. Kiknek a darabjaiból állították össze a műsort?

– Ahogy említette, elsősorban Nagy Endrére, a kabaréműfaj megteremtőjére támaszkodunk, ő váradi is. De vannak Nagyvárad környéki írók, mint Nóti Károly, vagy Zilahy Lajos, és ebben az előadásban felhasználtunk egy Tomcsa Sándor-darabot is. Van egy Rátonyi Róbert által átírt jelenet, továbbá Gárdos Pétertől, Galambos Szilvesztertől, Kovács Györgytől és Nemlaha Györgytől merítünk.

– Van-e mai váradi humor?

– Mi is kíváncsiak vagyunk arra, hogy milyen humort írnak Nagyváradon és a környékén. Pályázatot hirdettünk, amelyre humoros jeleneteket várunk. A napokban jár le a határidő, és szép számmal érkeztek a kéziratok. Ha lesz elég és megfelelő minőségű anyag, azokból szeretnénk egy önálló műsort összeállítani. Jelenleg csak Seres Lajos nyugalmazott bábszínész ír használható kabaréjeleneteket, de bízunk benne, hogy mások is kedvet kapnak.

– Ki segít a rendezésben?

– Közösen csinálunk mindent. Azt szeretnénk, hogy ezek a fiatalok rákapjanak a játék ízére, hogy igazi csapattá kovácsolódjanak, és később önállóan is dolgozzanak.

Hozzászólások