Irodalmi díjak a Goldişon

2010. február 3. 14:06 (szerda) /

Aradon a Vasile Goldiş Nyugati Egyetem szenátusa hét esztendővel ezelőtt döntött, hogy évente két irodalmi díjat ítél oda. 

Idén – a 2009. évi teljesítményéért – az Eminescu-díjat Victor Crăciun akadémikus, a Románok Világszövetségének elnöke, a Ioan Slavici-díjat Ştefan Gencărău, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem előadótanára, a Szegedi Egyetem román nyelv és irodalom szakos tanára érdemelte ki. Sajnos, az Eminescu-díj átadásának az időpontját el kellett halasztani Victor Crăciun kórházba utalása miatt, a Slavici-díj átadására – bensőséges körülmények között – sor került a Goldiş Egyetem Egyetemiek és Diákjainak Házában.

A kitüntetett évek óta szoros kapcsolatban van az aradi magánegyetem Humán-, Politikatudományi és Közigazgatási Karával, annak tudományos időszaki folyóiratával. A mostani elismerés különösképp annak tulajdonítható, hogy egy kolozsvári diákcsoportjával azt tanulmányozzák, hogy egy, az Egyesült Államokból előkerült, eddig kiadatlan, Muşculiţa című regény Ioan Slavici műve-e vagy sem. Az eddigi kutatások eredményei csak visszafogott következtésre jogosítanak fel, ám a legkorszerűbb módszerekkel történő kritikai elemzést folytatják.

Ştefan Gencărău a díjjal járó oklevelet és borítékot Marius Grec dékántól vette át.

Hozzászólások