Polanski francia lapokat perel

2010. január 13. 14:09 (szerda) /

Valóságos támadást indított a francia média ellen a párizsi bíróságon svájci házi őrizetéből Roman Polanski: ügyvédjei kedden három olyan magazin ellen nyújtottak be magánélet megsértése miatti kártérítési kérelmet, amelyek a filmrendezőről és családjáról az elmúlt hetekben paparazzók által készített fotókat közöltek. 

A Journal du Dimanche (JDD), a VSD és a Voici elleni keresetet vizsgáló bíró közölte, hogy január 19-én dönt a kérelem ügyében. A Le Parisien című napilap által publikált fotók miatt múlt héten indított perben egy másik párizsi bíró, Joel Boyer várhatóan pénteken hozza meg ítéletét.

Az ominózus képeket Polanski szabadlábra helyezésekor közölték a francia lapok. A fotókon a filmrendező feleségével, Emmanuelle Seigner színésznővel és két gyermekükkel látható gstaadi házában, ahol házi őrizetben várja a svájci hatóságoknak az Egyesült Államokba történő kiadatására vonatkozó döntését. "Csak azon fotók miatt kezdeményeztünk eljárást, amelyek tényleg sértik a magánélethez fűződő jogokat" - mondta a keddi tárgyaláson Marion Grégoire ügyvéd. Elmondása szerint a "Polanski családot üldözik a fotósok". "Az információhoz való hozzáférés joga nem valósulhat meg bármilyen eszköz által" - hangsúlyozta a filmrendező ügyvédje.

A VSD ellen 55 ezer eurós kártérítési per indult egy teljes sorozat miatt, a Voici-tól és a JDD-tól viszont csak 10-10 ezer eurót követel Polanski, mert ez utóbbi lapok csak egyetlen "sértő" fotót közöltek.

José Garcia, a VSD ügyvédje elutasította a család vádjait. "A képek közterületen készültek, és a család egymásra találását ábrázolják" - mondta az ügyvéd. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Polanski-gyerekek arcát szándékosan kitakarta a lap.

(MTI)

Hozzászólások