Savanyú a szőlő

Írta:
2023. május 22. 17:05 (hétfő) /

Az ókori klasszikus kultúrában kevésbé járatosak számára pontosítok: a fenti szólást akkor használjuk, amikor valaki olyasmiért, amit nem érhet el, nem valósíthat vagy nem kaphat meg, becsmérlően nyilatkozik. Savanyú a szőlő, mint a görög tanmesében a rókának. Neki azért savanyú a gyümölcs, mert ő, termeténél fogva nem éri fel a fürtöket. (Nem hibáztatom őket, mert honnan is tudhatnák az utóbbi sok-sok évtizedben iskolázottak, amikor a humán kultúra kikerült a tananyagok sorából?)

A fenti szólás jutott eszembe, amikor olvastam a Ferenc pápa magyarországi látogatásával kapcsolatos kommenteket. Illetve mindenekelőtt konstatáltam a liberális körökhöz kötődő médiában a híradásnak a majdnem teljes hiányát. Mint a legsötétebb kommunista diktatúra idején: amit nem tudatott a párt ellenőrizte média a tömegekkel, az nem is létezett – állították a kommunista pártvezetők.

Mostanság a magyar balliberális és szocialista pártok többsége semmilyen formában nem vett tudomást a katolikus világ szellemi vezetőjének háromnapos budapesti látogatásáról. Egy mondattal sem köszöntötték Ferenc pápa érkezését országukba, városukba.

Az ellenzék legerősebb politikai formációját vezető politikusok szellemi képességéből annyira telt, hogy egy plakáton tudatták (kivel? párttársaikkal? a világgal?), hogy a pápa nem a magyar kormányfőért látogatott Budapestre. Ez igaz, de ne feledjék: senki sem állította annak ellenkezőjét! (Csak zárójelben jegyzem meg: azért a pápa volt Orbán családjában. A DK-ás vezető ezt csak Puyin orosz elnökről mondhatja el. Micsoda különbség!)

És a hülyeség csimborasszója: a HVG egyik zsurnalisztája (nem írom le a nevét, még azt sem érdemli!) a látogatás  alatt a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen elhangzott egyik pápai mondatot  félremagyarázva állította, hogy az egyházfő maga sem hisz a krisztusi tanokban. Miközben egész látogatása alatt mást sem hangsúlyozott, mint a krisztusi tanítások megszívlelésének fontosságát. A felebarátságot, testvériség keresztényi életérzések terjesztését, a szociális érzékenységet, a rászorulók segélyezését, a béke megőrzését hirdette.

De savanyú a szőlő az Európa Unió vezetőinek is, hiszen az ő nyílt háborúpárti politikájukkal ellentétben a pápa a magyar békepolitika mellett állt ki. Még azt is megígérte, hogy személyesen tesz lépéseket az orosz megszálló erők révén a frontövezetből kitelepített ukrán gyermekek mihamarabbi hazatelepítése érdekében. Ez igencsak nincs ínyére azoknak, akik a béketárgyalások mielőbbi megkezdése helyett az ukránokat fegyverrel, lőszerrel, a legmodernebb haditechnikával (még akár nukleáris arzenállal is!) kívánják segíteni.

Hát ezért csukják be fülüket és szájukat, ezért hunyják le szemüket (nem látok, nem hallok, nem beszélek) a pápai látogatással kapcsolatban. Nekik ezért savanyú a szőlő!

 

Hozzászólások