Gyorsan járj, tovább élsz!

Írta:
2021. március 28. 18:03 (vasárnap) /

Tovább él, aki gyorsabban gyalogol? Egy friss tanulmány szerzői rákbetegek kapcsán világítottak rá erre az összefüggésre.

„Lassan járj, tovább érsz” – tartja a mondás. Aki viszont tovább szeretne élni, annak nem érdemes lassan járnia, legalábbis egy nemrég publikált tanulmány szerint.

A tempós séta az egyik legegyszerűbb, és egyben a leghatékonyabb kardióedzés. Szinte bárhol és bármikor űzhető, ráadásul különösebb eszközigénye sincsen. Gyakorolható a szabadban és edzőteremben is – tulajdonképpen csak egy jó cipő és kényelmes ruházat kell hozzá.

Amerikai tudósok több mint 233 ezer olyan alanyt vontak be kutatásukba, akik korábban legyőzték a rákot – mindannyian az 50-71 éves korosztályba tartoztak. A szakértők évekig követték nyomon a résztvevőket, és azt vizsgálták, milyen összefüggés lehet az alanyok járásának sebessége és élethossza közt. Végül arra jöttek rá, hogy nagyobb eséllyel élnek tovább azok, akik nap mint nap gyorsabb tempóban gyalogolva róják a kilométereket (vagy legalábbis a métereket), mint a lassabban sétálgatók.

Egészségi állapotunkról is általános képet adhat, hogy milyen gyorsan sétálunk.

Hogy mennyivel?

A kutatók szerint a leglassabb tempóban haladóknál több mint kétszeres volt a bármely okból bekövetkezett elhalálozás kockázata, összevetve azokkal, akik a leggyorsabb járástempóról számoltak be. A lassú járás és a korai halál magasabb kockázata közti kapcsolat kilenc ráktípus kapcsán látszott a tudósok szerint, ezek a következők: mell-, vastagbél-, végbél-, prosztata-, húgyhólyag-, száj-, légzőszervi daganatok, valamint a melanoma és Non-Hodgkin limfóma.

Nem ez az első eset, hogy tudósok felhívják a figyelmet a járás sebessége és a rákbetegségből felépültek korai elhalálozásának kockázata közti lehetséges összefüggésre – sőt, vannak, akik szerint egyenesen receptre kellene felírni már a felépülés időszakában a gyorsabb sétákat.

És a kutatók szerint nem is csak az egykori rákbetegek életkilátásait javíthatja a járás tempójának fokozása, hanem mindenki másét is. Egy 2019-es tanulmány szerint például hosszabb életre számíthatnak azok, akik körülbelül 100 lépést tesznek meg percenként, szemben a feleennyit lépőkkel.

Egy 2018-as tanulmány pedig arra jutott, hogy a lassan járókhoz képest az átlagos tempóban sétálóknál 20 százalékkal csökkent az elhalálozás kockázata, a gyors tempóban gyaloglóknál pedig 24 százalékkal. Érdemes tehát gyorsítani lépteinken. Ne feledjük: a gyors séta egészségünk jó barátja! (HáziPatika)

 

Hozzászólások