Megtalálták (?) a vérnyomás csökkentésének pofonegyszerű módját

Írta:
2021. január 21. 18:17 (csütörtök) /

A magas vérnyomás csökkentésében a nyújtás sokkal hatékonyabb lehet, mint például a jótékony hatásáról ismert séta vagy a gyors gyaloglás. A Journal of Physical Activity and Health tudományos szaklapban most megjelent tanulmány ezt támasztja alá.

Mindenkiben az a képzet él, hogy a nyújtás csak az izmok nyújtását jelenti – mondta Phil Chilibeck, aki a kanadai Saskatoon Saskatchewani Egyetemen biomechanikát és kineziológiát tanulmányoz. Ám amikor kinyújtjuk az izmainkat, akkor az összes eret kifeszítjük, beleértve valamennyi artériát is.

Hozzátette: a nyújtás csökkenti az artériák merevségét, vagyis kisebb az ellenállás a véráramlással szemben, ami alacsonyabb vérnyomást eredményezhet.

Noha számos eszközünk van ennek a csökkentésáre, például redukálhatjuk a sófogyasztásunkat, kevesebb alkoholt ihatunk vagy több időt tölthetünk a családunkkal és barátainkkal, de mindez néha mégsem bizonyul elegendőnek. Ezért érdemes felvenni a listánkra a nyújtási gyakorlatokat.

Korábbi vizsgálatok már bizonyították, hogy a nyújtás hatékonyan javíthatja az izmok és szövetek véráramlását. A kutatások szerint ezek a gyakorlatok hatékony módja várandós nőknél a vérnyomás csökkentésének.

Szintén tanulmányok igazolták, hogy a nyújtás erősíti a kötőszövetet, javítja a rugalmasságot és segíti a testünket a fokozott testmozgáshoz való alkalmazkodásban.

Ezúttal a tudósok egy nyolc hetes kísérleti időszakban vizsgálták a nyújtási gyakorlatok hatását közepesen magas vérnyomású emberek bevonásával. Az egyik csoport hetente ötször végzett harminc perces nyújtó gyakorlatot, a többiek ugyanannyi ideig sétáltak gyors ütemben, hogy megemeljék a pulzusukat.

A kutatócsoport a nyolc hetes program előtt és után háromféleképpen mérte a résztvevők vérnyomását: nyugalmi és fekvő helyzetben, valamint egy 24 órán keresztül hordozható vérnyomásmérővel.

Nyolc hét elteltével világosan kirajzolódott, hogy a nyújtás vérnyomáscsökkentő hatása jóval nagyobbnak bizonyult, mint a sétáé.

A nyújtás előnyei közé sorolhatjuk nemcsak a véráramlás enyhítését, hanem a lassú, kontrollált légzést is, amit a gyakorlatok közben végzünk – mutatott rá Phil Chilibeck. – Ez azt is jelenti, hogy nehéz lenne elkülöníteni a légzés és a nyújtás hatásainak végeredményét.

A végső megállapításhoz azonban további vizsgálatokra van szükség. (origo.hu)

 

Hozzászólások