Nátha ellen? Hátha…

2023. december 8. 17:09 (péntek) /

A téli időszak beköszöntével sokan fokozott figyelmet fordítanak a megfázás és az influenza elkerülésére. Bár ezek a betegségek általában nem súlyosak, szövődményeik elhúzódhatnak, és akadályozhatják mindennapi tevékenységeinket.

Queen Mary University of London kutatása szerint egyes emberek hosszantartó egészségügyi hatásokat – ún. „hosszú megfázásokat” – tapasztalhatnak légúti fertőzések, például a közönséges nátha, az influenza vagy a tüdőgyulladás után.

E tünetek több mint négy héten át fennállhatnak az akut fertőzés után. De mit tehetünk, ha nem tudjuk legyőzni a panaszokat hetek, sőt hónapok múlva sem? 

A kutatások szerint számos hatékony természetes gyógyír segíthet enyhíteni a kellemetlenségeket.

Fokföldi muskátlikivonat

Ezt a gyógykészítményt pelargonium kivonatnak is nevezik. Dél-afrikai vagy fokföldi muskátliból készül, tabletta vagy folyékony formában kapható. Klinikai tanulmányok szerint enyhíti a vírusos légúti fertőzések, beleértve a megfázás, köhögés, torokfájás és az orrdugulás tüneteit. 

(Hogy nálunk elérhető-e, az amúgy majd’ mindent tudó szer, azt a szerkesztő nem tudja.)

No de a...

Fokhagyma

Erős aktív organoszulfid vegyületeket tartalmaz, beleértve az allicint, amelyek antivirális, antibakteriális és immunerősítő tulajdonságokkal rendelkeznek. Egy 2020-as kutatás szerint a fokhagyma organoszulfid összetevői hozzájárulhatnak a vírusos fertőzések, így a megfázás megelőzéséhez is.

D-vitamin

Egy friss tanulmány szerint a napi D-vitamin-kiegészítés csökkenti a közönséges megfázás súlyosságát és időtartamát. Sporttáplálkozási szakértők szerint a D-vitamin kritikus szerepet játszik az immunválasz javításában.

Bodza

A bodzabogyó magas antioxidáns-tartalommal, kiváló antibakteriális és antivirális tulajdonságokkal rendelkezik. Táplálkozási szakértők szerint a bodza nemcsak az immunrendszer támogatásában segít, hanem a megfázás és az influenzafertőzések kezelésében is hatékony.

Gyömbér

A gyömbér aktív összetevői – köztük a gingerolok – melegítő, gyulladáscsökkentő hatással bírnak. Egy 2021-es tanulmány szerint a friss gyömbér erős antivirális hatással rendelkezik a respiratorikus szinciciális vírus (RSV) és a rhinovírus ellen.

Ezek a természetes táplálék-kiegészítők segíthetnek a hosszú megfázás tüneteinek enyhítésében, és támogathatják immunrendszerünket a téli hónapokban. Ha hosszantartó megfázás tüneteit tapasztalod, fontold meg e kiegészítők beillesztését az étrendedbe, hogy elősegítsék a gyorsabb felépülést. (blikkruzs.blikk.hu)

***

Ha mégse segítenének, ne a Nyugati Jelent hibáztasd.

Hozzászólások