Négy maláriás megbetegedést jegyeznek

2024. január 30. 17:02 (kedd) /

Az elmúlt hónapban a fővárosi Victor Babeş járványkórházban négy maláriás személyt kezeltek, mind a négy román állampolgár Zanzibárban járt megbetegedése előtt – tájékoztatott kedden az egészségügyi intézmény.

Az egészségügyi szakemberek felhívást intéznek a lakossághoz, hogy amikor utazásokat terveznek, tájékozódjanak az illető célpontokban uralkodó egészségügyi helyzetről, és ha endémiás területekre esik a választásuk, indulás előtt végezzék el a malária, valamint más specifikus betegségek elleni profilaktikus kezelést.

A turisztikai irodákat arra ösztönzik, hogy irányítsák a turistákat a fertőző betegségekre és utazásorvostanra szakosodott orvosi rendelőkhöz, hogy az indulás előtt megkapják a szükséges információkat.

„A malária endémiás területnek minősülő célállomásokra utazó turistáknak azt javasoljuk, hogy indulás előtt keressenek fel egy fertőző betegségekkel foglalkozó szakembert, és ha a helyzet megköveteli, vegyenek igénybe profilaktikus kezelést a malária és más, az adott területekre jellemző, megelőzhető betegségek ellen” – idézi a közlemény Simin Aysel Florescut, a Victor Babeş járványkórház igazgatóját.

A szakemberek szerint a malária tünetei egyebek mellett a következők lehetnek: láz, hidegrázás, fejfájás, izomfájdalom, hasmenés. A betegség szakosodott laboratóriumokban végzett vérvizsgálatból kimutatható, de nagyon fontos, hogy a páciensek az első gyanús tünetek megjelenésekor már jelentkezzenek szakorvosnál a diagnózis pontos felállítása és a specifikus kezelés mielőbbi elkezdése érdekében. Ha kezeletlen marad ugyanis, a malária akár fatális is lehet – figyelmeztetnek az orvosok.

A malária a malária-szúnyog (Anopheles) nőstényének csípése által terjesztett, paraziták által kiváltott betegség. A világon népbetegségnek számít, főleg trópusi vidékeken fordul elő. (Agerpres)

Hozzászólások