Delírium felsőfokon

Írta:
2023. december 6. 16:07 (szerda) /

Milyen legyen Európa jövője az Ukrajna fölötti orosz győzelem után? Ezt firtatták az orosz állami televízió (közszolgálatinak aligha nevezhető) egyes csatornáján Putyin propagandistái és meghívottjaik, többnyire egykori (?) KGB-s tisztek.

Moszkvának ugyanis nagy tervei vannak, Ukrajna „felszabadítása” után további európai országok sorsát is eldöntenék, nyilván „felszabadítás” címen. Van is hozzá történelmi tapasztalatuk.

A fő műsoridőben sugárzott adás szerint az oroszok Közép-Európában is rendet teremtenének. Például a szép, látszólag semleges Ausztriában, a mellette lévő Szlovákiában, és a mindkettővel szomszédos Magyarországon. Ott van Szerbia is, sőt, az egykori Jugoszláviából kivált más országok is. Ezeket az egykori Osztrák–Magyar Monarchiára emlékeztető közös államalakulatba kellene egyesíteni az oroszok elképzelése szerint!

Ez amolyan jutalom lenne, Moszkva ezen négy országot ugyanis kevésbé ellenségesnek tekinti. Az EU-s tagországok közül csak Ausztria és Magyarország nem segítette fegyverrel Ukrajnát, noha csak Budapest verte azt nagydobra, Bécs mélyen hallgatott arról. Október óta Szlovákia is bejelentette, hogy nem ad többé fegyvereket Ukrajnának, miután jó másfél évig Lengyelország, Csehország és a balti államok mellett Ukrajna legelszántabb támogatója volt. Ez idő alatt a szlovákok átadták Kijevnek szinte valamennyi, a szocialista időkből megmaradt fegyverüket, beleértve szinte az összes katonai repülőgépüket, olyannyira, hogy jelenleg Szlovákia légterét a lengyel és a cseh katonai gépek biztosítják. Pozsony tehát, még ha akarna, sem tudna további katonai segítséget nyújtani Kijevnek, az oroszok viszont a szlovákiai politikai fordulatot díjaznák. Szerbia pedig Oroszország leghűségesebb szövetsége, semmilyen oroszellenes szankciót sem vezetett be, a politikai vezetőség és a lakosság nagy része egyértelműen oroszpárti.

Moszkva ezen országoknak tenne szívességet, és osztrák–magyar–szláv közös közép-európai államban egyesítené őket, legalábbis a propagandisták, KGB-s tisztek és egyéb „politikai elemzők” szerint. A hajdani Osztrák–Magyar Monarchiára emlékeztető államalakulat annyiban különbözne történelmi elődjétől, hogy a Habsburgoknak semmilyen szerep sem jutna, az orosz hadseregé viszont meghatározó lenne. Moszkva ugyanis „ajándékot” is adna a négy közép-európai nemzetnek, orosz csapatokat állomásoztatnák a létrehozandó közös államuk területén, nehogy megtámadja őket valaki! Ebben komoly tapasztalatuk van, 1956-ban és 1968-ban a szovjet csapatok már tettek hasonló „szívességet” miután „felszabadították” Magyarországot és Csehszlovákiát az USA-ból „felbújtatott helyi fasiszták” alól. A szeptemberben kiadott orosz történelemkönyvek ugyanis ezt állítják a magyar 1956-ról és a csehszlovák 1968-ról! 

Micsoda nagylelkűség! A végső orosz győzelem után az Ausztria, Magyarország, Szlovákia és Szerbia területére telepítendő orosz csapatok megelégednének a „felszabadítandók” biztonság-szavatolásával, Bécsben, Budapesten, Pozsonyban és Belgrádban nem tűznék ki az orosz zászlót, mint máshol. Az ellenségesnek ítélt országokkal Moszkva nem bánna olyan kesztyűs kézzel, Varsóban, Berlinben, és számos más európai fővárosban nem teketóriáznának, a „felszabadítás” után nyomban kitűznék az orosz zászlót!

Delírium felsőfokon. Külső szemmel nézve nyilván az, az orosz nagyhatalmi vágyaknak semmi köze a valósághoz, távolabbi európai országok meghódítása hiú ábránd, hisz még az orosz határtól potom 40 kilométerre fekvő Harkivot sem tudták bevenni a lassan két éve zajló háborúban. Moszkvában mégsem törődnek ilyen apróságokkal, propagandájukat nyilvánosan sulykolják az állami televízióban, hadd véssék jól az orosz tömegek fejébe, mi a „helyes” jövő, miután a tankönyvekkel a múlt „helyes” értelmezésére tanítják őket. Hogy rend legyen a fejekben bármilyen eshetőségre.

Hozzászólások