„Ilyen klasztert még senki sem állított elő”

2014. december 3. 20:10 (szerda) /

November 6–9. között, Kolozsváron megtartották a 20. Nemzetközi Vegyészkonferenciát, mely egy ember miatt érdekes számunkra: ezen a hangzatos konferencián rész vett Gál Krisztián, a Csiky volt diákja is, aki jelenleg másodéves egyetemista a kolozsvári egyetemen, kémia szakon.

A vele folytatott – internetes – beszélgetés során rákérdeztem, hogy miféle dolgozattal vett részt a konferencián. Ennek címe A Z-mátrix és szimmetria alkalmazása a kvantumkémiai modellezésben; esettanulmány. Mivel biztosan nem vagyok egyedül, aki nem érti, rákérdeztem még egyszer. Ekkor kicsit barátságosabban fogalmazott:

„Dolgozatom témája szimmetria megkötésével feltérképezni a legkisebb klaszter (ez olyan szerkezet, melyben a fém közvetlenül egy másik fémhez kapcsolódik fémes kötéssel) potenciális energia-felületét. Ennek segítségével könnyebben építhetünk nagyobb klasztereket (ha ismerjük milyen pontokban a legkisebb az adott szerkezet energiája, nagy pontossággal tudjuk előre jelezni az esetleges konformációkat). Kutatásunk célja nagy (10-12 atomból álló) nikkel-ciklopentadienil klaszterek vizsgálata. Ilyen klasztert még senki sem állított elő, a szakirodalomban egyedi munkának számít; alapkutatást végzünk.”

A továbbiakban Kriszti szeretne ezzel foglalkozni, dolgozatának témája nemcsak egy légből kapott ötlet volt. Vezetőtanárával, dr. Kun Attila-Zsolttal folytatni szeretné a közös kutatást, és ebből államvizsga is lehet, sőt sokkal több is: ki tudja, lehet, hogy ő állítja elő először azt a csúnya nevű klasztert. Hogy jövőre is részt szeretne venni a konferencián, az már biztos, hiszen nagyon jól érezte magát.

Hozzászólások