A Mini Erdély Park lett az év turisztikai célpontja

2024. május 24. 16:46 (péntek) /

Több kategóriában is székelyföldi nyertese van az Év úti célja 2024 című romániai turisztikai seregszemlének, amelynek díjait május 21-én osztották ki a bukaresti Ateneul Român hangversenyteremben rendezett gálán.

Az élmény- és kalandparkok kategóriájában a Székelyudvarhely melletti Szejkefürdőn található Mini Erdély Park lett az idei év turisztikai célpontja Romániában. A Székelyföldi Legendárium csapata által kialakított multikulturális tematikus makettparkban Erdély több mint 120 történelmi épületének kicsinyített mását tekinthetik meg a látogatók. A kisvonattal (Mini Székely Gőzössel) is körbejárható Mini Erdély Parknak tavaly több mint 120 ezer (főleg belföldi) látogatója volt.

Az imázsfilmek kategóriájában idén a Hargita megyét családbarát úti célként népszerűsítő, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás alapította Visit Harghita által megrendelt, a székelyudvarhelyi Picture Lock filmstúdió készítette reklámfilm győzött.

A „butikszállodák” kategóriában is székelyföldi turisztikai vállalkozás, a Kovászna megyei Olasztelken működő Dániel Kastélyszálló lett az év turisztikai célpontja Romániában. A Dániel Mihály háromszéki alkapitány révén a 17. század elején reneszánsz és klasszicista stílusban építtetett, azóta többször átalakított, luxusszállóhelyként üzemeltetett kastélyban korabeli lakberendezési tárgyak, különböző stílusban berendezett szobák és a Dániel családot ábrázoló falfestmények teremtenek egyedi hangulatot.

Az üdülőhelyek kategóriában a heliotermikus Medve-tó, a 19. századi fürdővárosokat idéző villák és a korszerű wellness-szállodák miatt népszerű Szováta város idén harmadik lett Törcsvár (Bran) és Félixfürdő mögött. A Tusnádfürdő és környéke projekt az ökoturizmus kategóriában kapott megosztott harmadik helyezést egy Duna-deltai és egy Hátszeg-környéki idegenforgalmi vállalkozás mögött.

A turisztikai seregszemlén idén 13 kategóriában hirdettek győztest, a helyezések sorrendjét a – több mint 200 turisztikai szakemberből álló – szakmai zsűri, a több százezer internetes közönségszavazat és egy országos közvélemény-kutatás alapján döntötték el. Az „ihlető városok” kategória első helyét és – a legtöbb szavazatot összesítő kategóriagyőztesként – az Év úti célja 2024 nagydíját Nagyszeben városa nyerte el.


(Fotó: Facebook/Mini Erdély Park)

Hozzászólások