Amikor attól függ

2015. július 26. 16:11 (vasárnap) /

Az Aradi Magyar Ifjúsági Szervezet (AMISZ) és annak nemrégiben alakult kisiratosi fiókszervezete fórumot szervezett „Facebook és egyéb függőségek” címmel. A fiókszervezet majdnem minden tagja jelen volt. Az aradiakat Pál Norbert elnök, valamint Csipkár Noémi és Wáger Evelin alelnökök képviselték.

Elsőként a kisiratosi elnök, Vörös Annamária szólalt fel, aki röviden ismertette a Facebook történetét, de elhangzott néhány érdekességnek számító adat is. Ilyen például, hogy több nő használja a közösségi oldalt, mint férfi. A feltöltött fényképek száma már jóval meghaladta a 400 milliárdot, és manapság előnyben részesítik az interperszonális kapcsolatokkal szemben. Ez utóbbinak kapcsán esett szó a függőségekről: ki mennyit ül a monitor előtt a kék hátteres oldalt böngészve?

Mint minden más függőség, ennek is súlyos tünetei vannak, nagyrészt pszichológiai – főleg fiataloknál. Akinek még nem alakult ki teljesen saját értékrendje (mondhatnám úgy is, hogy nem nőtt be a feje lágya), sokkal nagyobb fontosságot tulajdonít internetes „imázsának”, mint a reálisnak, mint ahogyan mások véleményének is, ez pedig személyiségzavarhoz vezethet.

A többi függőségről is szó esett, de lényegesen rövidebben. Ezekre jóval könnyebb felfigyelni, és sajnos lényegesen nehezebb gyógyítani őket, mégis sokak közvetlen ismerősi körében találkozhatunk alkoholizmus, drogok vagy szenvedélybetegségek áldozataival. A fórum vége felé Pál Norbert megragadta az alkalmat, és kicsit más, kellemesebb irányba terelte a beszélgetést. Az önkéntességről tett fel néhány kérdést: ki hogyan látja, ki miért csinálja? Egyáltalán mi a lényege? A legtöbben egyetértettek abban, hogy az önkéntességet saját magukért végzik az emberek, de nem vitás, hogy jól mutat az önéletrajzban is.

A jövő évi választások fényében az aradi elnök elmondta: szükség van mindenkire! Nemcsak a kampány miatt, de leginkább a fennmaradásért. Szerinte igen nagy szükség lenne rá, hogy AMISZ-os képviselők helyet kapjanak a tanácsban, ha nem is szavazati joggal rendelkező tagként. Fontos az utánpótlás időben való biztosítása, hogy a jövőben felkészült embereket tudhassunk vezetőinknek.

Mindezek végeztével a fiatalság felkerekedett, és átvonult a strandra, ahol kedvére áztathatta vagy süttethette magát. A felhozott témák aktualitásuknál fogva sosem kerültek le a terítékről, de szerencsére maradt még hely az ebédnek is. Közben megragadtuk az alkalmat, és leültünk egy kicsit a két elnökkel, hogy kitárgyaljuk terveiket. Mint kiderült, lesz még focibajnokság Kisiratoson, és a fiatalok is részt vállalnak az Aradi Magyar Napokon. De mindent a maga idejében! A két elnök szerint jól sikerült a szombati rendezvény, hiszen mindenki ismert mindenkit, és nemcsak a módi miatt mondhatni barátinak a kialakult hangulatot. Lesznek még ilyen összeülős, beszélgetős alkalmak, amikor majd más lesz a házigazda – nem volt szó se nagyobb konferenciáról, se vendég előadóról. De a két szervezet jó csapatot alkot, ezért mindenképp ki szeretnék használni a lehető legtöbb adódó lehetőséget. Ilyen és ehhez hasonló, biztató szavakkal és gondolatokkal zárult a nap formális része. Minden megkérdezett jól érezte magát, és egytől egyig értékelték a rendezvényt. Reméljük, valóban lesz folytatás!

Hozzászólások