Árvizek után hófúvás

Írta:
2010. január 3. 14:52 (vasárnap) /

Napokig tartó esőzésekkel, havazással és narancssárga riasztással köszöntött be az újév Temes megyében, ahol 42 hektárnyi termőföld, megyei útszakaszok és húsz győrődi porta került víz alá a 2010-es év első napjaiban.

A Bega folyó felső szakaszán 42 ha termőföld került víz alá Bégamonostor határában. Elöntötte a víz a Temesgyarmat – Hidasliget között megyei útszakasz egy részét is, ahol szivattyúkat vetettek be a katasztrófavédelmi egységek a víz eltávolítására.

A Temesvárral összenőtt Győröd községben húsz portát öntött el az esővíz, mert a város területén levő, szomszédos Bobâlna utcában az útépítők elzártak egy lefolyó csatornát, amely Győrődről a Behala patakba vezette az esővizet. A győrődiek elöntött udvarairől a tűzoltók szivattyúzták ki a vizet. A helyszínre kiszállt Codruţa Anca Botez alprefektus, aki meghallgatta a helybéliek panaszát, de szerinte lehetetlen a  Bobâlna utca burkolatát feltörni a temesvári városháza engedélye nélkül. Végül az Aquatim szolgáltató egy kotrógépet küldött a Győrődre, amely kikotorta az eldugult esővíz-elvezető csatornát.

Az eső szombat éjjel először havas esővé, később szünni nem akaró sűrű havazássá alakult Temesváron és a megye területén. A közlekedés vasárnap délben még viszonylag normális körülmények között zajlott, mert úttestre hulló hómennyiség azonnal elolvadt.

Hozzászólások