Az orosz diplomaták EU-n belüli mozgásának korlátozását kéri nyolc tagállam

2024. június 13. 17:16 (csütörtök) /

Az orosz diplomaták EU-n belüli mozgásának korlátozását kérték csütörtökön nyolc európai uniós tagállam – köztük Románia – külügyminiszterei az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének, Josep Borrellnek címzett nyílt levelükben.

A levelet Románia mellett Csehország, Dánia, Észtország, Lettország, Litvánia, Hollandia és Lengyelország külügyminisztere írta alá – számolt be a Reuters és az AFP.

Az aláírók úgy vélik, hogy az orosz diplomataútlevelek tulajdonosainak szabad mozgása a schengeni övezetben „elősegíti a káros tevékenységeket”. Szerintük sok orosz diplomatának „a hírszerzés, a propaganda és a szabotázsakciók előkészítése” a fő feladata, és bár sokukat kiutasítottak az uniós országokból, „a fenyegetés nem múlt el”.

A külügyminiszterek szerint az EU-nak szigorúan be kellene tartania a viszonosság elvét, és az orosz diplomaták, illetve családtagjaik mozgását csak arra az országra kell korlátoznia, ahol hivatalosan akkreditálva vannak. „Az intézkedés jelentősen korlátozná az orosz ügynökök műveleti területét” – tették hozzá.

A nyolc tárcavezető kéri Josep Borrelltől, hogy „haladéktalanul” terjesszen elő egy szövegjavaslatot a korlátozó intézkedésekről.

Az ukrajnai orosz invázió 2022. februári kezdete óta az uniós tagállamok jelentősen csökkentették a területükön tartózkodó orosz diplomaták számát. (Agerpres)

Hozzászólások