Betilthatják a népszerű fájdalomcsillapítót

2024. június 19. 16:31 (szerda) /

Az Európai Gyógyszerügynökség átfogó vizsgálatot indított a metamizol tartalmú fájdalomcsillapítókkal kapcsolatban, miután jelentések szerint egyes európai országokban ritka mellékhatásokat okoztak. Ezt a hatóanyagot tartalmazza a népszerű Algocalmin és 14 másik, Romániában forgalmazott gyógyszer, köztük a Piafen, a Novocalmin és az Algozone.

A vizsgálatot egy Finnországból érkező jelentés indította el, ahol metamizollal kezelt betegeknél haláleseteket figyeltek meg. Az Európai Gyógyszerügynökségnek a következő hónapokban kell döntenie arról, hogy kivonja-e ezeket a gyógyszereket a forgalomból.

Elsőként a finn gyógyszerhatóság adott ki riasztást, mivel egy ritka mellékhatás lehetősége merült fel, amely a fehérvérsejtek gyors csökkenéséhez vezethet. 

A metamizol tartalmú gyógyszerek egyelőre továbbra is engedélyezettek, és közepes vagy súlyos láz és fájdalom csillapítására szolgálnak. 

A Román Gyógyszerügynökség is részt vesz a szeptemberig tartó európai vizsgálatban, melyet követően – az eredmények függvényében – megtörténhet, hogy kivonják forgalomból a metamizol tartalmú gyógyszereket. 

Addig is, amíg a vizsgálatok zajlanak, Alexandru Rafila egészségügyi miniszter nyugalomra inti a lakosságot. 

„A metamizol egy több mint 100 éve használt termék, ami Romániában engedélyezett és már nagyon régóta használják. Nem hiszem, hogy ezen a ponton van értelme pánikot kelteni”– nyilatkozta az egészségügyi miniszter.


(Fotó: pixabay.com)

Hozzászólások