Erdei vasutazásra is jutott idő

2015. augusztus 31. 18:14 (hétfő) /

Augusztus 15–21. között 29. alkalommal rendezték meg a Kárpát-medencei Honismereti Ifjúsági Találkozót a kisebbségben élő magyar fiatalok részére. Ezúttal sajnos csak nyolc csoport tudott eljönni a meghívott tízből. A résztvevők Léváról (Szlovákia), Aradról, Barótról, Kémerről, Kisiratosról, Székelykeresztúrról (Románia), Horgosról (Szerbia), a házigazdák pedig Mesztegnyőről (Magyarország) érkeztek. Sajnos Beregszász-Nagymuszalyról (Ukrajna) és Csantavérről (Szerbia) különböző okok miatt nem jött csoport.

 

A Csiky Gergely Főgimnáziumból idén a leendő XII. A osztály 8 diákja kapott lehetőséget a táborban való részvételre, Olasz Angéla nyugalmazott történelemtanár kíséretében: Csíki Gergely, Juhász Dóra, Lőrincz Márk, Mogyorósi Krisztina, Păcurar Ariana, Sisa Rihárd, Torma Dorothy és Tóthpál Béla.

Az indulás napján, ami egyben a tábor első napja is, jó nyolcórányi utazás után épen, de kissé fáradtan érkeztünk Mesztegnyőre, ahol Kövesdiné Panyi Antónia, azaz Tona már nagyon várt minket. Galambos Ferenc plébános tábornyitó szentmisét tartott, majd zenés ismerkedési esttel zártunk.

A tábor hivatalos megnyitójára másnap, vasárnap került sor. Kövesdiné Panyi Antónia táborvezető tartott beszédet, majd a meghívott vendégek mondtak rövid köszöntőt: Bognár Levente, Arad alpolgármestere, Nagy László Péter, Mesztegnyő polgármestere, illetve Gálné Jáger Márta, a Megyei Honismereti Szövetség képviselője. A megnyitón Tóthpál Béla és Murvai Dávid, egykori csikys diák szavalatait is meghallgattuk. Meglepetésként Terescsik Eszter, a Veszprémi Petőfi Színház társulatának tagja népmesékkel szórakoztatott minket. „Királyi szakácsok nyomdokain” jártunk Molnár Vilmossal és csapatával, akik nem mindennapi ebédet főztek nekünk. Farkas Vera pedagógus vezetésével a tábor udvara a kézművességek udvarává alakult. Késő délután a helyi temetőben megkoszorúztuk Kövesdi Tiborné „Gizi néni” sírját, aki a tábort 29 évvel ezelőtt megalapította. A nap a Calypso kórus koncertjével zárult.

Augusztus 17-én, hétfőn Olasz Angéla nyugalmazott történelemtanár kezdte a napot: Mátyás király halálának 525. évfordulója kapcsán tartott előadást. Gál Zoltán Csaba, a Nyugati Jelen szerkesztője, egykori csikys diák a Menni vagy maradni? témáról, tehát a kivándorlásról és a hontalanságról beszélt. Az előadások sorát Molnár V. József néplélek és néprajzkutató zárta Magyarnak lenni…című expozéjával. Mindezek után erdei vasutazásra is jutott idő a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzetben. Zárásképpen Tóth Gellért vezetésével karaokéztunk egyet.

A következő nap tematikája a II. világháború befejezésének 70. évfordulója volt. A Szovjetunióba hurcolt politikai foglyokról és kényszermunkásokról dr. Csorba Csaba sátoraljaújhelyi történész, Fabulya Éva békéscsabai népművelő pedagógus és Boda Sándor keszthelyi történelemtanár tartottak előadást. A Marcali Bajtársi Egyesület Dalárdája játékos sportvetélkedőjén a kisiratosiakkal közösen második helyezést értünk el, kikapcsolódásként pedig a mesztegnyői HONI Hagyományőrzők komikus színdarabját és a HONI Tánccsoport bemutatóját tekintettük meg. Este a Margaret Island zenekar lépett fel.

Szerdán egész napos kiránduláson vettünk részt. Meglátogattuk Keszthelyen a Balaton Múzeumot, majd hosszú buszozás után a Balatonboglári Szüretre jutottunk, ahol mindenki azzal töltötte el a szabadidejét, amivel csak akarta, és persze, amivel a zsebe engedte.

Augusztus 20-án elérkezett az ünnepi műsor napja. Reggeli után Kövesdiné Panyi Antónia tartott egy rövid köszöntőt, melyen Tóthpál Béla (gitár) és Păcurar Ariana (vokál) a Ha én rózsa volnék című dalt adták elő. Ezután Gizi néni emléktáblájának és kopjafájának megkoszorúzására került a sor. A Szent István-napi ünnepségen megszentelték az új kenyeret, majd a találkozón részt vevő csoportok előadták ünnepi műsorukat. Az utolsó estét zenés rendezvény zárta. Reggel aztán kedvtelenül, könnyes szemekkel búcsúztunk el a többiektől, abban a reményben, hogy jövőre talán újra találkozunk.

Păcurar Ariana

Hozzászólások