Figyelem, csalók!

Írta:
2023. december 11. 17:39 (hétfő) /

Az Arad Megyei Rendőrség bűnügyi osztálya számos csalási és adathasználati esetet regisztrál naponta. Az online felületeken keresztül a csalók ismert személyek nevével és képeivel, ismert cégek, bankok és egyéb intézmények nevével visszaélve hamis befektetésekbe vonzzák be az embereket. Az online reklámozás során az ismert személy gyors meggazdagodásának módjával arra próbálják rávenni a felhasználókat, hogy kriptovalutát, üzleti befektetéseket és más ajánlatokat elfogadva pénzt utaljanak a feltételezett elkövetőknek. 

Ha a befektetések összege alacsony (200-250 euró), később szerződést kötnek egy magát brókernek, vagy pénzügyi tanácsadónak titulált személlyel, aki folyamatos jövedelmet ígér a befektetett összeg után. A legtöbb esetben az átvert személyeket különböző alkalmazások telefonos, vagy számítógépes letöltésére is ráveszik, amely alkalmazásokon keresztül további felhasználói felületekre irányítják a felhasználót. Sok esetben a pénzösszegeket a sértettek hozzájárulása nélkül vonják le a számláról. 

A hasonló esetek elkerülése érdekében a hatóságok azt tanácsolják, legyenek körültekintőek a rövid időn belül gyors meggazdagodást ígérő befektetési ajánlatokkal szemben. Bármilyen üzleti döntés meghozatala előtt vizsgálják meg az adott felületet, ellenőrizzék a visszajelzéseket, és konzultáljanak egy szakemberrel. Kizárólag a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (Autoritatea de Supraveghere Financiară) engedélyével működő vállalatoknál kössenek befektetést, előbbi bővebb információkat is nyújthat az adott befektetőre vonatkozó üzleti adatokról. Behatóan ismerjék meg a befektetést, vagy terméket, amelybe befektetnének. Legyenek körültekintőek, és bármilyen gyanús tevékenységet jelentsenek. 

Ne adják meg senkinek bankkártyájuk adatait, vagy az interneten keresztül elérhető bankszámlafiókjuk adatait. Ne töltsenek le, vagy adjanak hozzáférést elektromos készülékeikhez különböző applikációkon keresztül ismeretleneknek. Ne küldjék el személyes adataikat, vagy irataik másolatát közösségi oldalakon keresztül, kapott linkeken keresztül, vagy üzenetküldői alkalmazásokon keresztül. Ne jelentkezzenek be az internetre, vagy mobil-bankapplikációkba a különböző felületeken elérhető linkeken, vagy SMS-en keresztül kapott linkeken keresztül.

Hozzászólások