Terjed a vizuális kultúra népszerűsége!

2015. június 10. 18:27 (szerda) /

Tóthpál Béla (B) és Lőrincz Márk (M) Szucsáván jártak, a VideoArt nevű filmfesztiválon. A két 11. A osztályos tanuló az országos mezőnnyel szállt harcba, és tudni kell, hogy az 50-nél is több kisfilmből a csikyseké bejutott a legjobb hétbe. A döntő csupán hab volt a tortán: ott helyben is kellett filmet forgatni. Ami azonban igazán nagy szó, hogy egyedüli magyarokként nem csak az iskolát képviselték, hanem annál sokkal többet.

 

– Szucsáván voltatok, miért is?

B: Egy VideoArt nevű országos filmfesztiválra mentünk. A lényeg az volt, hogy az ország több pontjáról küldtek be filmeket két kategóriában: társadalmi célú hirdetés, valamint rövidfilm. Minket Maxim Andreia nevezett be, és reklám kategóriájában jelentkeztünk. Az egészséges életmódról készítettünk kisfilmet, amit végül beválasztották a legjobb hét közé, a döntőbe. Ott helyben is kellett forgatni egy filmet Bukovina szépségei címen. Ezt a pontszámot összeadva a bejutási pontszámmal átlagot számoltak, és így lettünk ötödikek.

 

Mielőtt továbbjutottatok volna, hány kisfilm közül választották ki a tiéteket?

B: Az országból nagyon sok helyről küldtek be anyagokat: Brassóból, Craiováról, Vasluiból, Kolozsvárról, Aradról, és voltak olyan iskolák, ahonnan több csapat indult.

 

50 alatt vagy felett?

B: Jóval felette.

 

Hogyan zajlott a döntő, és meddig tartott?

M: péntek reggel érkeztünk, és egészen vasárnap délutánig maradtunk, öt órakor indult vissza a vonatunk. A kisfilmet, amit helyben kellett összedobni, már reggel kilenckor forgattuk, egészen délután egyig vagy kettőig, amikor visszamentünk a szállásra, és ettünk. Utána a vágást kellett elvégezni, az is körülbelül 3-4 óra.

 

Felszerelés szempontjából hogy álltatok?

B: Kameránk nem volt a legjobb, az én fényképezőgépemet vittük, ami a célnak megfelelt, de lehetett volna jobb is. Voltak csapatok, akik komoly kamerával mentek, elcipelték otthonról az asztali számítógépet, amin természetesen sokkal komolyabb (Adobe) programok voltak, mint ami nekünk rendelkezésre állt. Mi vittünk egy laptopot, amire egy gyenge kis programot telepítettünk, ezért szoftverben és hardverben is alul maradtunk…

 

A következő verseny mikor lesz?

B: A következő versenyre akkor iratkoztunk be, mikor hazaértünk. Hétfő reggel hazaértem, és estig befejeztem Török Zsolttal az interjúfilmet, amit a bánsági kisfilmfesztiválra kell elkészíteni. Ide a Csikyből többen is beiratkoztak, de ez egyéni verseny.

 

Rajtatok kívül voltak még magyarok?

B: Mi voltunk az egyedüli magyar csapat, de tudtunk barátkozni a többiekkel. A szobatársaink például craiovaiak voltak, és más kategóriában neveztek, tehát semmiféle rivalizálás nem volt közöttünk.

 

Mennyire vagytok megelégedve saját magatokkal?

M: Tisztában voltunk vele, hogy magyar iskolából származó magyar gyerekek nem nagyon nyerhetnek, de az ötödik hely az nagyon jó, és nagyon meg vagyunk elégedve magunkkal.

 

Köszönöm szépen!

Hozzászólások