Világrendváltás rend nélkül

2024. május 24. 17:44 (péntek) /

Az amerikai hegemónia meggyengülésével a korábban befagyott konfliktusok sorra olvadnak ki. Az USA különböző okokból egyre kevésbé tudja vagy akarja a világ egészére rákényszeríteni az akaratát. A felemelkedő Kína és az újra megerősödő Oroszország, valamint az általuk alapított szervezetek, a BRICS és az SCO egyre inkább az ENSZ alternatívájaként lépnek fel. A fentiek évszázadok óta nem látott versengést és a hidegháborús tömbök létrejöttéhez hasonló folyamatokat hoznak magukkal.

Izgalmas és aktuális geopolitikai előadásra várunk minden érdeklődőt. A változó világrendről és a nagyhatalmak közötti viszony átrendeződéséről lesz szó, vendégelőadóink, dr. Somkuti Bálint és dr. Szenkovics Dezső segítségével bepillanthatunk majd a diplomácia és a hatalmi viszonyok kulisszái mögé.

Dr. Somkuti Bálint hadtörténész, biztonságpolitikai elemző. Fő kutatási területe a modern érdekérvényesítés, ezen belül napjaink katonai műveletei, valamint a nem hagyományos módszerek, elsősorban a gerilla és irreguláris hadviselés. 2008-ban szerezte meg történészi diplomáját a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karán. 2012-ben védte meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi Iskolájában disszertációját, amelynek a 4. generációs hadviselés volt a témája. 12 évnyi, multinacionális cégeknél eltöltött idő után dolgozott az állami szférában, újságíróként és vállalkozóként.

Dr. Szenkovics Dezső a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karán működő Nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok szak oktatója, valamint a Kar dékánja. Legfontosabb kutatási területei közé tartozik Móhandász Karamcsand Gándhí élete és munkássága, India kül- és geopolitikája, a magyar–indiai kulturális kapcsolatok története, valamint más geopolitikai témák. A Magyar Külügyi Intézet külső szakértője. 

 

Időpont: 2024. június 7. 18 óra

Helyszín: MCC Aradi Képzési Központ, Andrássy tér (Bulevardul Revoluției) 78. szám 

 

Tisztelettel kérjük, részvételi szándékát az alábbi linken található űrlap kitöltésével jelezze:

https://feliratkozas.mcc.ro/arad-vilagrendvaltas

A Facebook-eseményen való visszajelzés nem minősül regisztrációnak, kérjük, a regisztrációs lapot is töltse ki.

Hozzászólások