A Tér című Bolyai-monodrámával indítja az Aradi Kamaraszínház az évet

2021. január 17. 17:42 (vasárnap) /

Az Aradi Kamaraszínház a Magyar Kultúra Napja alkalmából egy Kocsis István szövegén alapuló, az egyik leghíresebb magyar matematikus, Bolyai János figuráját megidéző monodrámával indítja az évet. Január 22-én, pénteken, két alkalommal, 16 és 19 órától láthatják az érdeklődők a marosvásárhelyi Yorick Stúdió vendégjátékát, A Tér című előadást a Bábszínház termében, Sebestyén Aba főszereplésével. A XIX. században élt zseni alakjának kibontakozása közben számos, a XXI. században is aktuális kérdés kerül elő. Kocsis Istvánnak A Tér című munkája nem az első műve, amely a nagy matematikussal foglalkozik. Még 1972-ben írta meg a Bolyai János estéje című monodrámát, amelynek alapgondolatai megmaradtak A tér című drámai monológban is. Például az elhíresült mondat, amellyel Bolyai János tetteit vezető motivációját summázza: „Az ember akkor ember, ha összes választási lehetőségei közül mindig a legnehezebbet választja”. Kocsis István a legfontosabb elemeket felemlegetve halad végig Bolyai János életén. Azén a Bolyaién, akit túlságosan fiatalon nyugdíjaztak, akinek a nem-euklideszi geometriát megteremtő művét nem értették és nem ismerték el eléggé, aki elvált a feleségétől. A dráma Bolyaijában erős költői hajlam él, s Dante nyomán indul el megtalálni saját Beatricéjét. Ez a szerelem kitágítja a világot, „amelyben a földi törvények nem érvényesek: amelyben megszűnik a tér és az idő”. (Sándor Zita, kulter.hu)

Jegyek ára 15 lej, nyugdíjasoknak 10 lej, diákoknak 5 lej. Jegyeket elővételben a nagyszínház jegyirodájában és online a www.biletmaster.ro oldalon lehet váltani, vagy előadás előtt egy órával a helyszínen. A jegyiroda nyitva tartása: kedd-csütörtök-péntek 10–16, szerda 10–14, szombat–vasárnap 10–12 és 17–18.30 között.

Az Aradi Kamaraszínház felhívja az érdeklődők figyelmét arra, hogy a járványhelyzet alakulása függvényében a színház fenntartja a műsorváltoztatás jogát.

Hozzászólások