A szórványmagyarságot segítő tehetséggondozó programokat indít az Óbudai Egyetem

Írta:
2024. május 14. 17:00 (kedd) /

A temesvári Műszaki Egyetem rektorátusának dísztermében került sor május 10-én, pénteken a 25. Műszaki Tudományos Diákköri Konferencia ünnepélyes megnyitójára. A negyed évszázados hagyománnyal rendelkező MTDK résztvevőit dr. Drăgan Florin, a házigazda Műszaki Egyetem rektora, dr. Weiszburg Tamás, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke, dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora, az első 1999-es MTDK szervezője, valamint az erdélyi magyar és a temesvári felsőoktatás jeles személyiségei köszöntötték.

A Műszaki Tudományos Diákköri Konferencia megnyitója alkalmából sajtótájékoztatót tartott dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora, Molnár András, a Temesvári Bolyai János Szakkollégium elnöke, valamint dr. Neizer Teréz Zita (Szinnyei Merse Pál Gimnázium) és dr. Erdei Ildikó (Bartók Béla Elméleti Líceum) iskolaigazgatók, a budapesti és temesvári oktatási intézmények közötti együttműködésekről és az Óbudai Egyetem által elindított új tehetséggondozó programokról.

„Az Óbudai Egyetem részéről régóta vagyunk jelen Temesváron – nyilatkozta dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora –, ahol a TDK-n keresztül tehetséggondozás szempontjából elég sok rendezvényt és programot indítottunk el. Kiemelkedőnek tartom, hogy a 25. jubileumi MTDK keretein belül tudtuk bejelenteni, hogy kiszélesítjük az együttműködésünket a temesvári Bolyai János Szakkollégiummal, ez kiterjed a szórványmagyarság felkarolására, illetve a TDK-nak mint hungarikumnak a becsatornázására. Ez azt jelenti, hogy Temesváron felkaroljuk nemcsak a műszaki tudományok területén tevékenykedő hallgatókat, hanem a művészeti, orvostudományi vagy más társadalomtudományi területek egyetemi hallgatóit is. 

Szintén fontosnak tartjuk azt, hogy az időközben fenntartásunk alá került budapesti Szinnyei Merse Pál Gimnázium a temesvári Bartók Béla Líceummal közösen állapodott meg együttműködésben, ami egy TDK-tipusú tehetséggondozásról szól, és aminek az a lényege, hogy próbáljuk meg már a középiskolából a tehetséges hallgatókat bevonzani, felkarolni, és egy tudományos életpálya irányába orientálni őket.”

Az Óbudai Egyetem és a Bolyai János Szakkollégium közötti együttműködés kibővítéséről Molnár András, a Szakkollégium elnöke a Nyugati Jelennek elmondta: „Az eddigi együttműködés a bolyais Tudományos Diákköri Konferencia megszervezésére vonatkozott, ez a mostani egy új programról szól, amely által egy mentor–mentorált hálózatot szeretnénk létrehozni. Ennek keretén belül szakmai képzéseket akarunk szervezni és lebonyolítani magyar nyelven. A Bolyai Szakkollégium célja, hogy a Temesváron román nyelven tanuló magyar egyetemistáknak egy pluszt tudjunk nyújtani, magyar nyelvű képzésekben, közösségben hozzáadott értéket nyújtsuk a számukra.”

A sajtótájékoztatón részt vett dr. Neizer Teréz Zita, a Szinnyei Merse Pál Gimnázium igazgatója és dr. Erdei Ildikó, a Bartók Béla Elméleti Líceum igazgatója, akik középiskolai szinten indítanak közös tehetséggondozó programot a következő tanévtől. „Minden testvériskolai kapcsolat egy ablak a világra, lendületet ad az egymástól való tanulás – nyilatkozta a sajtónak dr. Erdei Ildikó –, ezért fontos a Bartók Béla Elméleti Líceumnak ez a kapcsolat, a perspektíva, hogy egy nagyobb hálózatnak leszünk a részei, illetve az, hogy a diákok már középiskolásként megtapasztalhatják a kutatói szemléletet és egy junior TDK formájában megismerhetik a tehetséggondozásnak ez a fajtáját. Szórványoktatási központként, fontos a számunkra, hogy egy nagyobb hálózat részévé váljunk, mert ha csak egymagunkban vagyunk, nincs, akihez mérjük magunkat, nincs, akivel együtt gondolkozzunk, akitől tanuljunk.”

A 25. Műszaki Tudományos Diákköri Konferencia pénteken és szombaton a tudományos dolgozatok bemutatásával és a díszelőadásokkal folytatódott, a díjkiosztásra és a kiértékelésre 2024. május 12-én, vasárnap került sor.

Hozzászólások