Brüsszelben a brádi állomás ügye

Írta:
2015. augusztus 12. 18:28 (szerda) /

Brüsszelig jutott el a brádi vasútállomás ügye. Az egyik helyi civilszervezet képviselője ugyanis az EU-nál jelentette fel a román államot a műemléknek számító állomásépület elhanyagolása miatt.

Néhány brádi lakos júliusban utcai tüntetést szervezett a vasúti állomás megmentéséért. A helyi önkormányzat hivatalosan is felszólította a közlekedési minisztériumot, hogy mentse meg az évek óta elhanyagolt állomást az összeomlástól, mivel az épület a CFR tulajdonát képezi. Semmilyen előrelépés sem történt. Ennek nyomán Raul Florin Matei Brüsszelhez folyamodott, az EU-hatóságok válaszlevélben arról értesítették a brádi fiatalembert, hogy tudomást szereztek az ügyről, s megvizsgálják, hogy bevonható-e az uniós intézmények hatáskörébe.

A brádi állomás még a millenniumi ünnepségek idején, 1896-ban épült, az akkoriban divatos klasszicista stílusban. Az azóta eltelt majdnem 120 év alatt semmilyen felújítás sem történt, az épület lassan az összeomlás szélére került, a szó szoros értelmében, noha az országos műemlékek listáján is szerepel. Az ablakokat betörték, az ajtók eltűntek keretestül, a vakolat 80%-a tönkrement, a plafon megrongálódott, a földszint és az alagsor közötti padlózat beomlott. Hiába fordultak az illetékes szaktárcához a móc városka legszebb épülete megmentéséért, Bukarest egy ujját sem mozdította, holott a teljes összeomlás elkerülésére sürgősen el kellene kezdeni a felújítást. Emiatt jelentették fel a román államot Brüsszelben rosszindulat és saját törvényei be nem tartásáért.

 

Hozzászólások