„Gyertek, forgassuk fel a világot!”

Írta:
2023. szeptember 5. 17:58 (kedd) /

Egyre több fiatal kapcsolódik be a Hunyad Megyei Magyar Ifjsúgi Tanács (HUMMIT) munkájába. Legalábbis erre enged következtetni a széles körű érdeklődés, amelyet a szervezet augusztus 31-i tisztújító küldöttgyűlésén tapasztalhattunk. Az RMDSZ megyei székházában tartott találkozón dévai, vajdahunyadi, petrozsényi, petrillai, bácsi fiatalok voltak jelen, és érdeklődéssel hallgatták Szilágyi Dóra Emese, a hazai magyar ifjúsági szervezetek ernyőszervezeteként számon tartott MIÉRT (Magyar Ifjúsági Értekezlet) alelnökének és elnökjelöltjének a beszámolóját, terveit. „Szervezetépítésre, a hazai magyar fiatalok versenyképességének növelésére és a mindennapi életünkben egyre nagyobb súllyal jelen lévő kérdésekre (fenntarthatóság, zöld átállás, mentálhigiénia, mesterséges intelligencia) szeretnénk koncentrálni” – fogalmazott Szilágyi Dóra, online kvízre építve a MIÉRT tevékenységének, céljainak rövid felvázolását. Az idén 20. születésnapját ünneplő ernyőszervezet 17 romániai megyében van jelen, és több száz ifjúsági szervezetnek biztosít együttműködési keretet, érdekképviseletet. 

Szilágyi Dóra arra biztatta a Hunyad megyei fiatalokat, merjék felvállalni álmaikat, keressék meg hozzá az anyagi forrásokat, nem csupán a szokványos magyarországi, illetve hazai keretek között, de forduljanak bátran az Erasmus+ programok felé is. Egyben meghívást intézett feléjük a két közeli MIÉRT-rendezvényre: az Erdélyi Politikai Iskolába, illetve a homoródfürdői Edzőtáborba. Mindkettő a fiatalok egyéni fejlődését és közösségi szerepvállalását célozza. 

„Gyertek, mert ez a ti házatok, gyertek, forgassuk fel a világot!” – fordult a fiatalokhoz az egyáltalán nem formális felhívással Winkler Gyula EP-képviselő, Hunyad megyei RMDSZ-elnök, arra biztatva őket, hogy fogalmazzák meg bátran az elképzeléseiket, terveiket, és használják ki az RMDSZ felkínálta lehetőségeket (köztük a székházat és egyéb közösségi teret is) a saját fejlődésük és a közösségépítés érdekében. Hasonló ajánlások, biztatások érkeztek Doboly Izabella megyei ifjúsági igazgató és Széll Lőrincz alprefektus részéről, akik alaposan kivették részüket a Hunyad megyei és országos ifjúsági tevékenységből. Széll Lőrincz röviden ismertette az 1999-ben alapított HUMMIT történetét, annak vezetőit, célkitűzéseit, egyben köszönetet mondva az utóbbi két évben elnöki tisztséget betöltő Kelemen Attila, RMDSZ parlamenti képviselőnek, és sikeres tevékenységet kívánva az új vezetői csapatnak: Segesvári Robert Károly elnöknek, Dézsi Zsófia alelnöknek, Borsos Szabolcs, Udvari Kincső, Mészáros-Szabó Annamária, Ilkei Lóránd, Pap Erwin, Herczeg Leopold, Ferenczi István, Kémenes Edina és Herceg Andreea elnökségi tagoknak.

Segesvári Károly, újonnan megválasztott elnök célkitűzései között a HUMMIT tagszervezeteinek megerősítését emelte ki, a hatékony kommunikációt, az országos ifjúsági tevékenységekbe való bekapcsolódást. „A megyében egyik alapszervezetünk a Hauer Erich Diáktanács, melyet továbbra is maximálisan támogatni szeretnénk, és szorosabbra kívánjuk fűzni a kapcsolatainkat az egyházi ifjúsági csoportokkal, a Zsil-völgyi, csernakeresztúri, vajdahunyadi fiatalokkal. A már kialakult rendezvényeket tovább szeretnénk vinni, de egyben nyitást is kezdeményezünk az új lehetőségek, kihívások felé” – fogalmazott az új HUMMIT-elnök.

Hozzászólások