Isten, család, haza

Írta:
2024. február 19. 16:10 (hétfő) /

Az 1848–49-es honvédek zászlajára irányította a megemlékezők figyelmét a piski csata helyszínén álló csárdaépületben tartott megemlékezésen Böjte Csaba atya. A hazájukat, családjukat védő honvédek zászlaján a gyermek Jézust ölében tartó Szűz Máriát láthatjuk. A honvédek az ő példáját követve vállalták a küzdelmet, Istenben bízva a családjukért, hazájukért. Ha mi is e hármas jelszót tűzzük mai zászlóinkra, akkor jó irányba halad az életünk – biztatott Böjte Csaba atya.

A megemlékezésen jelen voltak a piski csárdát megvásároló Szent László Alapítvány kuratóriumi tagjai is. Huszár Árpád, a csárda felújítási munkálatainak koordinátora elmondta: utolsó száz méteren mozog a kivitelezési engedélyek beszerzése. A tervezési munkálatok több síkon zajlanak, számos szakember bevonását feltételezik, hiszen az épület nem csupán külsejében kell megújuljon, de környezetében, belső tereiben is életre kell kelteni a hősök emlékét. – Sok apró részlet már elkészült, igazából olyan most ez a projekt, mint egy puzzle. Össze kell szépen rakni a darabokat. Az épületen eddig állagmegóvás céljából sikerült a tetőzetet rendbe tenni. Azt reméljük, hogy április elejétől folytatódhatnak a helyszíni munkálatok. Ez egy különleges értékkel bíró, 18. századi épület, amely a Sztrígy és Maros folyók találkozásánál stratégiai szerepet látott el, postahivatalként, vámházként is működött, és természetesen csárda is volt, hiszen az utazóknak meg kellett pihenniük. A piski csata idején pedig többnyire a honvédek főhadiszállása volt. Ezért a felújítást követően is megjelenítenénk ezen funkciókat. Az épület egyik szárnyában csárdát szeretnénk működtetni, a másik szárnyban pedig a piski csata emlékét idéző terepasztalt állítunk majd fel, illetve egy-egy helyiséget szánunk a korabeli honvéd és császári csapatok fegyverzetének, ruházatának bemutatására – összegezte a terveket Böjte Csaba atya.

A rendezvényen jelen voltak a Honvédség és Társadalom Baráti Kör (HTBK) székesfehérvári vezetői, akik felajánlották segítségüket a hajdani piski obeliszk helyreállításában. Az eredetileg 9 m magas emlékműnek egy oszloprésze jelenleg a piski római katolikus templomkertben áll. Itt szervezik évek óta a március 15-i megyei központi rendezvényt. Az emlékműnek viszont további 47 kövét sikerült begyűjteni, illetve megmenteni az elkallódástól. A teljes obeliszknek körülbelül 10 százaléka hiányzik. Ezt pótolni fogják, és széleskörű összefogással újraállítják a csata helyszínén. A HTBK képviselői a piski megemlékezésen is ismertették a január 22-én meghirdetett, Beállok rózsám katonának című rajzversenyt, melynek alkotásait értékesíteni kívánják. Az így beérkező adományokból a rajzoló gyermekek is részesülnek, az összeg jelentős részét viszont az obeliszk helyreállítására kívánják fordítani. 

A rajzpályázat meghirdetése Piskin nem a csárda kopár falainak szólt. A Szent Ferenc Alapítvány gyermekei szép számban jöttek el idén is, Páll Éva nevelő irányításával szívet melengető előadással tették ünnepélyesebbé az alkalmat. A HTBK jóvoltából nemzetőr egyenruhában énekelhettek, szavalhattak. 

Elsősorban a fiatalokat köszöntötte, de minden jelenlévőt összefogásra és a történelmi hagyatékunk megismerésére, gondozására biztatott Kelemen Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő, aki hajdanán maga is a Böjte Csaba atya révén életre hívott Magyarok Nagyasszonya Kollégium diákja volt. Csaba testvér példaként állította mai neveltjei elé a képviselővé lett hajdani diákot, hangsúlyozva, hogy ma nem puskával, emberéletek kioltásával kell hazát védeni, hanem tanulással, munkával, a lustaság, kényelem, haszontalan időtöltés legyőzésével. Ha mindannyian felsorakozunk az Isten, család, haza jelszóval ékesített zászló alatt, lesz jövőnk a drága szülőföldünkön – biztatott Csaba testvér.

Hozzászólások