Március 15. Hunyad megyében

Írta:
2024. március 12. 17:54 (kedd) /

Hunyad megyében több napra kiterjedő rendezvénysorozattal emlékeznek az 1848–49-es magyar forradalomra és szabadságharcra. Március 13-án, szerdán 19 órától a csernakeresztúri Tájházban ünnepi műsorral nyitja meg a rendezvények sorát a Hagyományőrző Egyesület.

Március 15-én, hagyományhoz híven a piski csata emlékére állított obeliszknél kezdődik a megemlékezés délelőtt 10 órakor, a római katolikus templomkertben, ahol a köszöntőbeszédeket, valamint a vajdahunyadi kórus és a szarvasi diákok ünnepi műsorát követően koszorúzásra kerül sor. A Téglás Gábor Elméleti Líceum diákjai 12 órától Déván mutatják be ünnepi előadásukat. 13 órától Sztrígyszentgyörgyön a kultúrotthonnál kezdődik a megemlékezés és a koszorúzás, míg Petrozsényban 13.30 órától a református templomkertben koszorúznak, az azt követő emlékünnepséget az unitárius templomban tartják.

Déván 15 órakor folytatódik a megemlékezés a református templomban rövid áhítattal, majd az ünneplők szervezetten vonulnak át a helyi református temetőben álló emlékoszlophoz, ahol a Szivárvány kórus előadása mellett köszöntőbeszédekre és koszorúzásra kerül sor. A dévai megemlékezés a római katolikus temetőben álló honvédsír megkoszorúzásával zárul. 

Vajdahunyadon 16.30 órakor kezdődik a megemlékezés a református templomkertben álló Petőfi-szobornál, majd 18 órától ünnepi ökumenikus istentiszteletet tartanak a római katolikus templomban. 

Lupényban 17 órakor szintén ökumenikus istentisztelettel kezdődik a március 15-i rendezvény a református templomban, majd a római katolikus templomkertben álló kopjafánál helyezik el az emlékezés koszorúit.

Az idei rendezvénysor vasárnap, március 17-én zárul. Szászvároson 11 órától a római katolikus templomban tartanak ünnepi megemlékezést, Brádon szintén 11 órától a református templomban emlékeznek a magyar szabadságharcra.

Hozzászólások