Megnyílik a román–magyar–szerb hármashatár az utolsó májusi hétvégén

Írta:
2024. május 23. 18:56 (csütörtök) /

A több évtizedes hagyomány szerint, május utolsó hétvégéjén megnyitják román–magyar–szerb hármashatárt, amelyet 1920 óta a Triplex Confinium határkővel jelölnek. A három országból érkezett hivatalosságok május 25-én, szombaton a határkőnél találkoznak, hogy a Duna–Körös–Maros–Tisza Eurorégió határon átnyúló együttműködés eredményeit és a három ország közötti jószomszédi viszonyt megünnepeljék. 

A hivatalos rendezvényre május 25-én, szombaton 10.00 órától kerül sor a Triplex Confinium határkőnél, amelyet az ünnepi határnyitás és a három szomszédos falu gyerekeinek határon átívelő terepfutó versenye követ. A hármashatárnál megszervezett ünnepség után Nagyszentmiklóson ülésezik a Duna–Körös–Maros–Tisza Eurorégió Közgyűlése, ahol a megyei hatóságok, a DKMT-együttműködés tagjai bemutathatják közös fejlesztési projektjeiket. A közgyűlés során jóváhagyásra kerülnek a DKMT Eurorégiós Fejlesztési Ügynökség révén megvalósított projektek is. Ez alkalomból négy kiemelkedő határon átnyúló projekt kerül díjazásra, amelyek a DKMT Eurorégió területén valósultak meg.

Az ebben az időszakban kulturális programokat szervező határ menti települések kérésére a hármashatár négy napig, csütörtöktől vasárnapig tart nyitva, román idő szerint 10 és 20 óra között. Szombaton és vasárnap a román–magyar határátkelő meghosszabbított nyitvatartással, éjjel 2 óráig működik. A rendezvény teljes programja az alábbi linken érhető el: https://www.cjtimis.ro/comunicate-de-presa/programul-deschiderii-frontierei-triplex-confinium/


Fotó: ziarultimisoara.ro

Hozzászólások