Mert vannak értékeink

Írta:
2023. augusztus 2. 10:22 (szerda) /

Idén a Hunyad Megyei Magyar Napokat 14. alkalommal szervezik meg. A szeptember második felére tervezett rendezvénysorról Kocsis Attila-Levente fő szervezőt kérdeztük.

– Az idei mottóval indítanám a Hunyad Megyei Magyar Napok beharangozását: Vannak értékeink! – hirdetjük majd a plakáton, műsorfüzetben, és a programok is ezt fogják megerősíteni. Kicsiny létszámunk ellenére nagyon sok értékkel bírunk, és szeretnénk ezt megmutatni ország-világ előtt. Ezért egy külön napot szánunk majd a Hunyad Megyei Magyar Értékek bemutatására, szeptember 17-én, vasárnap előadások egész sorára várjuk az érdeklődőket, ahol fellépnek majd a csernakeresztúri hagyományőrzők, a Renaissance Táncegyüttes, a Szent Ferenc Alapítvány petrozsényi tánccsoportja, a Szivárvány Nyugdíjasklub, a Téglás Gábor Elméleti Líceum Pimpimpáré Gyermekkórusa és további előadók. Ha sikerül, fotó- és képzőművészeti kiállítást, koncertet is szervezünk ez alkalomra. Színes, gazdag napnak ígérkezik.

– Idén is marad a megyei jelleg?

– Természetesen. Ez a mi magyar napjainknak a sajátossága. Sorolnám is a helyszíneket: Lupény, Petrozsény, Petrilla, Sztrigyszentgyörgy, Vajdahunyad, Piski, Lozsád, Déva, Csernakeresztúr és Brád.  A terveink szerint szeptember 16–24. között zajlanak majd a rendezvények. Szombaton, szeptember 16-án máris egy Republic-koncertre várjuk a Hunyad megyei magyarságot, és nem csak! De lesz focikupa, melyen az RMDSZ és a református egyház válogatottja mérkőzik meg. Lesz ifjúsági nap, iskolanap, nyugdíjas nap, sörkóstoló, néptáncfesztivál, színházi előadás, melyen a magyarországi Moravetz Produkció mutatja be a Közjegyző az emeleten című nagy sikerű vígjátékát. Szarvasi fiatalok dzsesszzenekarral érkeznek hozzánk. A magyar értékek napján kerül bemutatásra az Európai Polgár-díjjal kitüntetett Dávid Botond fotográfus Geofolk nevet viselő szabadtéri kiállítása is, mely a világ népeinek viseleteit jeleníti meg. Lesz Petőfi 200-kiállítás Marosán Csaba-előadással. És természetesen minden településen megfőzzük a jókora adag gulyást. Déván szeptember 23-ra tervezzük a nagy szabadtéri rendezvényünket a várhegy alatt. A fellépőkkel még egyeztetésben vagyunk, de mindenképp népszerű előadókra számíthat a közönség.   

– Mindenhol azt hallani, hogy alaposan megfogyatkoztunk. Van még kivel, kinek szervezni egy ilyen kaliberű rendezvényt?

– Ez is sajátossága a magyar napjainknak, hogy a teljes rendezvénysort összefogó, koordináló megyei RMDSZ-szervezet mellett a helyi RMDSZ-szervezetek, magyar civil szervezetek, a Téglás Gábor Elméleti Líceum, az egyházközségeink számos rendezvényt vállalnak be, hogy minél színesebbé, gazdagabbá tegyük ezt a hetet. Sokévi tapasztalat áll már a hátunk mögött. Ez lesz a 14. alkalom, hogy megszervezzük a magyar napokat. A világjárvány idején sem hagytuk ki. És mindig volt közönség, főleg helybeliek, de máshonnan is jönni szoktak, főleg a szabadtéri koncertekre. Természetesen nem szállhatunk versenybe a nagynevű magyar napokkal, melyek a mi költségvetésünknek akár több tízszeresével bírnak. De szükségünk van erre a rendezvényre, hogy láthatóvá váljék, hogy vagyunk, és a különböző értékteremtő, szórakoztató alkalmak során feltöltődjünk egy újabb esztendőre. Várunk mindenkit szeretettel az idei Hunyad Megyei Magyar Napokra! Hamarosan részletes programmal jelentkezünk. 

 

Hozzászólások