Összeférhetetlenségi vádak Temesvár polgármestere ellen

Írta:
2024. július 10. 16:40 (szerda) /

Az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) 2024. július 10-én adminisztratív összeférhetetlenséggel vádolta meg Dominic Fritz temesvári polgármestert. „Az értékelt személy a választási kampányban természetes személytől vett fel kölcsönt. Később, a polgármesteri megbízatás gyakorlása során, 2020 novemberében a természetes személy által képviselt társaság javára, az összeférhetetlenség jogrendjét megsértve, közigazgatási okiratot alkotott. Így az értékelt személy megsértette a 161/2003-es törvény 70. sz. pontjában foglalt rendelkezéseket, valamint az 57/2019-es sürgősségi kormányrendelet 228-as pontjának előírásait”.

A temesvári polgármester közösségi oldalán reagált az ANI által megfogalmazott vádakra: „Az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség úgy ítéli meg, hogy 2020 novemberében adminisztratív összeférhetetlenségi helyzetbe kerültem, és megbízatásom megszüntetését javasolja. Természetesen az egész kezdeményezés abszurd, és teljesen alaptalan”. (…) Ez olyan, mint a Jereváni Rádió történetei: azt mondják, hogy részt vettem egy okirat kidolgozásában, egy olyan kedvezményezett számára, aki pénzt kölcsönzött nekem – csakhogy én nem vettem részt, ő nem volt kedvezményezett és nem nekem adott kölcsön. Egy építész kidolgozta egy ügyfél urbanisztikai tervének (PUZ) műszaki dokumentációját. A PUZ végigment minden szakaszon, mielőtt polgármester lettem, elődöm (N. Robu – szerk. megj.) aláírásával. Amikor átvettem a mandátumot, már csak a városi tanács jóváhagyása hiányzott. Annak érdekében, hogy a volt polgármester által aláírt dokumentum ne kerüljön az új képviselőtestület elé, képviselőtársaim megbízatásom első napjaiban megkértek, hogy még egyszer írjam alá azt a jóváhagyó jegyzőkönyvet, amely a dokumentumot vesszőváltoztatás nélkül megküldi a helyi tanácsnak.

Az építész, aki NEM kedvezményezettje a PUZ-nak, ahogy azt az ANI állítja, hanem csak egy megbízó számára fejlesztette ki, anélkül, hogy bármiféle hasznot húzna annak megszavazásából, egyben az USR helyi tanácsosa. A 2020-as polgármesteri kampányra 25 000 lejt kölcsönadott az USR-nek, amiből én személy szerint egy lejt sem láttam, és amit akkor kapott vissza, amikor a választási hatóság (AEP) visszafizette a kampánypénzeket (Romániában így finanszírozzák a választási kampányokat). Ennyi a történet dióhéjban” – mondja Dominic Fritz, aki a bíróságon fogja megfellebbezni az ANI állításait.

Hogy sokaknak érdeke Dominic Fritz lejáratása és kigolyózása Temesvár polgármesteri székéből, az nyilvánvaló. Kérdés, hogy miért most, pontosan négy év elteltével vádolják meg összeférhetetlenséggel azt a polgármestert, aki tényekkel bizonyította, hogy nem tűri a korrupciót az általa vezetett polgármesteri hivatalban?


Dominic Fritz bíróságon támadja meg az ANI állításait

(Fotó: facebook.com)

Hozzászólások