Pusztai piknik Óteleken

Írta:
2023. július 25. 18:39 (kedd) /

2023. július 29-én és 30-án kerül sor Óteleken a Pusztai piknik nevű rendezvénysorozatra, az Óteleki Községháza és a My Banat Egyesület szervezésében, amelyre az egész régióból várják az érdeklődőket. Július 29-én és 30-án a Temesvárt Nagybecskerekkel (Szerbia) összekötő kerékpárúton létesített ideiglenes határátkelő is nyitva lesz (8.00–20.00 óra között), ahol a kerékpárosok átléphetik a román–szerb országhatárt.

A Pusztai piknik rendezvény fő célja kulturális turisztikai célpontként bemutatni Óteleket, amelynek természeti szépségei és a bánsági településekre jellemző kulturális sokszínűsége vonzóvá teszik a román–szerb határ közelében található települést. Július 29-én, szombaton kerül sor a Pusztai piknik nevű eseményre az óteleki Vadászházban, ahol Borco Ilin író felolvas Pusztai napló című könyvéből, miközben a vendégek megkóstolhatják a helyi magyaros ételkülönlegességeket, de lesznek kézműves műhelyek (agyagozás, papír-újrahasznosítás, gyógynövény-préselés, fafaragó műhely, hagyományos festészeti technikák). 

A DKMT Eurorégió magyar, román és szerb zenéjéből Varga Zoli DJ válogat. A helyi termékek vásárán mézet, fokhagymát, zöldségeket, gyümölcsöt és kürtős kalácsot kínálnak eladásra. Délután kerékpáros túrákat szerveznek a környéken található természetvédelmi területre, kerékpárok a helyszínen bérelhetők. Akiknek nehezére esik kerékpározni, azokat Kuti István megsétáltatja a kistraktorral, amely Ótelek és Jánosfölde között közlekedik, a struccfarmot és más helyi nevezetességeket is útba ejtenek. A régi iskolában megnyitják Molnár Géza helyi művész fotókiállítását, amely az óteleki emberek múltját és jelenét mutatja be. Este népviselet- és néptáncbemutatóra invitálják a vendégeket a Bega-csatorna partján felállított szabadtéri színpadhoz, magyarországi és szerbiai néptánccsoportok vendégszereplésével. Vasárnap reggeltől estig a szombatihoz hasonló programokkal várják a vendégeket Óteleken.

 


A hét végén megnyitják kerékpárosok számára a román–szerb határátkelőt

Kuti István a kistraktorral sétáltatja meg a Pusztai piknik vendégeit

Hozzászólások