Tíz barnamedvét lőhetnek ki jövőre Hunyad megyében

Írta:
2023. november 9. 18:14 (csütörtök) /

Tíz barnamedvét lőhetnek ki jövőre Hunya megyében, ha a szenátus által elfogadott törvénytervezet a képviselőházban is támogatásra talál. Az RMDSZ törvénytervezete megelőzési és beavatkozási kvótákat ír elő a barnamedvékre, annak a szaktanulmánynak az alapján, amely megállapította: a medvepopuláció túlszaporodása folyamatos, a medvék túlléptek természetes élőhelyükön, ami az emberi életek és javak veszélyeztetésén túl a faj szempontjából is káros. A parlament felső háza megszavazta jogszabály a szakemberek javaslatai alapján újra lehetővé teszi a vadászatot: 426 egyedre szól a megelőzési és további 55-re a beavatkozási kvóta.

A szenátusban megszavazott RMDSZ-es törvénytervezet az azonnali beavatkozásról szóló, 2021-ben elfogadott sürgősségi kormányrendeletet és a vadászati törvényt egészíti ki. Előírja, hogy kilövéskor a vadásztársulatoknak genetikai mintát kell venniük, a kapitális hímek és a bocsos anyamedvék nem lőhetők ki. A jogszabály a képviselőház döntését követően léphet életbe.

A tervezet szerint Hunyad megyében Ribicén, Zajkányban, Godeanu, Romoşel, Ursici községekben, Petrozsényben, illetve a Sztrígy és a Bărbat patak völgyén és a Ruszka-havasban lőhetnek majd ki medvét 2024 folyamán. Valamennyi megnevezett helyen az elmúlt években károkat okoztak a nagyvadak.

Hozzászólások