„Továbbvisszük, amit lehet”

Írta:
2023. július 18. 16:07 (kedd) /

A kormányból való kiszorulással új helyzetbe került az RMDSZ parlamenti frakciója is. Ennek kapcsán kérdeztük Kelemen Attila Krassó-Szörény megyei képviselőt.

– Azzal, hogy az RMDSZ-t kiszorították a kormányból, valóban új helyzet alakult ki a parlamentben is. Elvileg ellenzékbe kerültünk. De ez nem jelenti azt, hogy mindenben keresztbe teszünk a jelenlegi kormánykoalíciónak. Annál is inkább, mivel elég sok olyan kormányhatározat, illetve törvénytervezet érkezett az ülésszak végén a parlamentbe és fog érkezni még az ősz folyamán, melyeket RMDSZ-es vezetés alatt dolgoztak ki különböző minisztériumok, és amelyek meggyőződésünk szerint a lakosság javát szolgálják. Természetesen ezeket a javaslatokat, határozatokat továbbra is támogatni fogjuk. Július elején fogadta el a parlament a Family Start és a Student Invest programok bővítését. Ez eredetileg kormányhatározatban fogalmazódott meg, de végül törvénymódosítás formájában lépett érvénybe. A lényeg, hogy mindkét program keretében jelentősen növeltük a hitelkeretet, a Family Start esetén 75 ezerről 100 ezerre, a Student Invest esetén 50 ezer lejről 75 ezerre nőtt a hitelkeret. A költségtételek sora is jelentősen bővült. A fiatal családok immár lakásfelújításra, bútor és háztartási gépek, elektronikai cikkek, valamint öt évnél fiatalabb autó vásárlására is fordíthatják a hitelt, melynek kamatát 75 százalékban az állam állja. A Student Invest esetén szintén bővült a költségtételek sora, 40 évig emeltük a korhatárt, és ez egy teljesen kamatmentes hitel. Mindkét program jelentős segítséget nyújt a fiataloknak. 

– Számtalan programot indított a fejlesztési minisztérium is, gondolom ezek úgyszintén számíthatnak az RMDSZ parlamenti támogatására...

– Ez csak természetes. Bár a kormányzatból kiszorítottak, de minden párt elismeri, hogy az RMDSZ-es kormányzati tisztségviselők, miniszterek, államtitkárok igen jó munkát végeztek. Cseke Attila pedig kiemelt elismerésben részesül. Természetesen, ami parlamenti hatáskörbe tartozik, az RMDSZ maximálisan támogatja az általa indított projekteket. Csak egy apró példát említsek a mi vidékünkről. A fejlesztési minisztérium finanszírozásával fog megépülni Hunyad megyében 452 kilométernyi, Krassó-Szörény megyében 756 kilométernyi kerékpárút. Ez már tervezési-engedélyezési fázisban van. Gondolom jövő év végére elkészül. Rengeteg fejlesztés indult be az elmúlt két év során.

– Több magyar intézmény is részesült az utóbbi időben kormánytámogatásban. Legalábbis megszülettek az ilyen irányú döntések. Az új helyzetben számítani lehet ezekre a pénzekre?

– Igen.  Hiszen már megkötött támogatási szerződésekről van szó. A Téglás Gábor Elméleti Líceumnak 795 ezer lejes kormánytámogatást ítéltek meg az országos költségvetésből. Igaz, adódott egy elég komoly adminisztratív buktató, de úgy tűnik, sikerült áthidalni, és reményeim szerint idejében megjön a pénz, és elkészül a munkálat. Jelentős támogatást sikerült szerezni a vallásügyi államtitkárságon keresztül a Hunyad megyei templomoknak is. A 300 éves dévai római katolikus templom 240 ezer lejt kapott felújításra. Ez különösen örömmel tölt el, hiszen én is itt, ebben a kolostorépületben kezdtem az iskolát, itt jártam ki az elemi osztályokat, és jó érzés, hogy most hozzájárulhatok a felújításához. További 50 ezer lejt kapott a petrozsényi és 50 ezer lejt az aninószai római katolikus templom. 

– Most beköszöntött a parlamenti vakáció. Van-e valami olyan terv Hunyad vagy Krassó-Szörény megyében, amelyért nyáron is lobbizni kell?

– A parlamenti vakáció lehetőséget teremt, hogy egy kicsit itthon, helyben foglalkozzunk a közösségeinkkel. A népszámlálás nemrégiben közzétett adatai nem túl biztatók. Hunyad megyében 14 ezerről 9180-ra csökkent a magyarság, Krassó-Szörény megyében közel ötven százalékos fogyásról beszélhetünk, összesen 1424 magyar él a megyében, közülük 892-en Resicabányán. Úgy gondolom, mindkét megyében első számú prioritás a magyar tannyelvű oktatás fenntartása, megerősítése. Ezért tartom fontosnak a Téglás Gábor Elméleti Líceumnak nyújtott jelentős anyagi támogatást. Krassó-Szörény megyében sajnos már csak az óvoda szintjén van magyar oktatás, 11 gyermekkel. De ide is meghívtam Kallós Zoltán államtitkárt, könyveket, játékokat vittünk. Fel kellene mérni, hogy hol van igény fakultatív magyar nyelvű oktatásra, mert ez is egy összekötő szál lenne a magyar közösség tagjainak sorában. A tavasz folyamán mindkét megyében számos rétegtalálkozót szerveztünk. Hunyad megyében kiemelném a magyar vállalkozókkal való találkozást, amelynek a Szent Ferenc Alapítvány biztosított teret, és melyre meghívtuk Miklós Zoltán képviselő kollégámat. Elsősorban a pályázási lehetőségeket ismertettük a kis- és középvállalatok számára. Hiszen nemrég zárult például egy olyan pályázat, melynek keretében 100 ezer euró támogatást pályázhattak a kis- és középvállalkozások. Úgy gondolom, az információk eljuttatásával is sokat segíthetünk a vállalkozóknak. Rövid távon most ennek a kapcsolatrendszernek a bővítése a célom. Hogy tudjunk egymásról, és amiben lehet, támogassuk egymást.

Hozzászólások