Utolsó száz méteren a várfelújítás

Írta:
2023. november 6. 16:47 (hétfő) /

Rohamléptekben zajlik a napokban a dévai vár felújítása. „Az önkormányzat 2021 decemberében adta át a belső várat a felújítási, korszerűsítési munkálatot felvállalt dévai és nagyváradi cégnek, miután 4,5 millió eurós támogatást nyert az uniós fejlesztési alapokból. A tervek szerint idén december végére kellene elkészüljön a munkálat” – mondja helyszíni terepszemlénken Pogocsán Ferdinánd dévai alpolgármester. A munkálatok valóban gőzerővel folynak. A közművesítés még nem fejeződött be, a belső vár áramellátását a napokban szerelik. És zajlanak az építkezési munkálatok is. „A déli falat óriási vasállvánnyal kellett megerősítsük, amit helikopter szállított fel. Nagyon sok régi falat kiástak, kipótoltak, újraépítettek, hogy funkcionális térré alakulhasson a műemléképület. Lesznek üveggel fedett épületrészek, ahol a különböző korok építkezéseit láthatják a látogatók, lesz modernül berendezett multifunkcionális terem, kilátó, fából készült színpad és környezetbe illeszkedő amfiteátrumszerű nézőtér. Utóbbi mögött modern padlófűtéses mosdókat alakítanak ki. Lesz történelmi viaszbábus kiállítás és fegyvertár is – mutatja sorra a munkálat alatt álló helyiségeket Pogocsán Ferdinánd alpolgármester. A magyar történelmi vonatkozás egyetlen nyilvánvaló őrzője a várban, Dávid Ferenc unitárius egyházalapító püspök emlékcellája a helyén marad – nyugtat meg a városvezető. A cella alatti hatalmas víztárolót kiásták, falait üveglappal fedik. A Dávid Ferenc-emlékoszlop eredeti helyiségében marad, csupán a tér közepéről oldalra helyeződik, hogy az alatta lévő ciszterna látványa is érvényesüljön. A cella tőszomszédságában Dávid Ferenc-emlékszobát rendeznek be.

 „A jelek szerint a dévai és nagyváradi kivitelező nem fogja tudni tartani a decemberi határidőt. De uniós pályázat lévén, nem lehet hosszan tologatni az átadást. A szerződés értelmében 90 napos kegyelmi idő van. Tehát jövő év márciusára mindenképp el kell készülnie a belső várudvarnak. Ez óriási megvalósítás lesz. Végre nem csupán várfalakat tudunk mutatni a turistáknak, hanem az új funkcionális tereket élettel lehet megtölteni” – mondja az alpolgármester. 

A vársikló felújítása szintén 2021-ben kezdődött el. Ezt saját költségvetésből végzi az önkormányzat, mintegy 4 millió lejből.  „Itt is csúsztak a munkálatok, mert környezetvédelmi okok miatt az eredeti tervet módosítani kellett. De most már elkészült a sikló alsó és felső állomása, környezetbe illő pattintott kő burkolattal, megvan az új gépház, megérkezett a 30 férőhelyes kabin. A terv részeként megújult az alsó állomás környéke is, új bútorzat került a térre, várakozásra alkalmas árnyékolt padok. A vár alatti tornász mellszobrok is új világítást kaptak. Itt is az utolsó száz méteren tart a munka. Reményeim szerint november végéig átadásra kerül a felvonó” – nyilatkozta az alpolgármester.

Hozzászólások