Visszatér a kánikula!

Írta:
2023. augusztus 3. 15:58 (csütörtök) /

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország teljes területére vonatkozóan sárga kánikulariasztást adott ki péntekre vonatkozóan, míg az ország nyugati és déli megyéiben narancs szintű riasztás van érvényben a várhatóan magas hőmérséklet miatt. 

Az előrejelzés szerint a Bánságban és a Körösök vidékén a legmagasabb hőmérsékleti értékek 37 és 39, Olténia és Munténia térségében 39 és 41 C° körül alakulnak. A legalacsonyabb hőmérsékleti értékek ugyanakkor 19 és 25 C° körül mozognak majd. Régiónkban a narancs szintű riasztás Bihar, Arad, Temes és Krassó-Szörényre is vonatkozik, míg Fehér és Hunyad sárga riasztás alatt áll. 

Az előrejelzés szerint a kánikula augusztus 5-én, szombaton is kitart a síkságon, illetve a déli megyékben. 

Egészségük védelmében Arad Megye Prefektusi Hivatala azt javasolja, hogy sétáikat a kora reggeli, vagy a késő esti órákban ejtsék meg, és kerüljék a fokozott fizikai aktivitást 11 és 18 óra között, amikor a legmelegebb szokott lenni. Viseljenek lenge, világos színű ruhákat, és kalappal, illetve napszemüveggel óvják magukat a nap sugaraitól. Igyanak legalább 1,5-2 liter folyadékot, lehetőleg vizet, de lehet langyos tea is, viszont kerüljék a cukor, vagy koffein tartalmú üdítőket és az alkoholt. Fogyasszanak friss gyümölcsöket és zöldségeket, kerüljék a nehéz, vagy zsíros ételeket és inkább a könnyű ételeket részesítsék előnyben. Folyamatosan tartsák a kapcsolatot idős, vagy beteg hozzátartozóikkal, ismerőseikkel, szomszédjaikkal, érdeklődjenek hogylétük felől, és ajánlják fel segítségüket, ha kérik. Bármilyen hirtelen fellépő tünetről kérjék ki háziorvosuk véleményét. A gyógyszeres kezelés alatt álló személyek folytassák kezelésüket, de tartsák a kapcsolatot kezelő orvosukkal, értesítsék baj esetén, hogy módosíthassa gyógyszeradagjukat. Kánikula idején ne hagyják gyermekeiket, vagy házi állataikat a könnyen felhevülő gépjárművekben őrizetlenül. Ugyanígy a fürdőhelyeken is elővigyázatosságból tartsák folyamatos felügyelet alatt gyermekeiket, akkor is, ha azok jól úsznak. Ne fürödjenek, csak biztonságos, erre a célra kialakított helyeken, és ne hagyják figyelmen kívül a fürdést tiltó táblákat a folyók, patakok, tavak és egyéb vizek környékén. Ne fürödjenek olyan helyen, ahol meredek, iszapos, kavicsos, építkezési, vagy egyéb hulladékkal, növénnyel benőtt a part. 

A magas hőmérsékleti értékek miatt a Regionális Útigazgatóság narancs szintű riasztás idejére 10 és 20 óra között korlátozzák a nehézgépjárművek forgalmát a Körös-vidéken, a Bánságban, illetve az Olténia és Munténia területén található gyorsforgalmi szakaszokon, országútakon és autópályákon. Ezen időszakban a 7,5 tonnánál nehezebb gépjárművek nem közlekedhetnek Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Mehedinți, Dolj, Olt, Ialomița, Călărași, Arad, Temes, Krassó-Szörény és Bihar megye útjain. 

 

Hozzászólások