Igazi sci-fi kategória: fogínyt is tudnak nyomtatni

Írta:
2022. április 26. 16:09 (kedd) /

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központja két korszerű háromdimenziós nyomtatóval lett gazdagabb. A hétfői sajtóbemutatón elhangzott, hogy az új nyomtatók folyékony műgyantát szilárdítanak meg lézerfény segítségével, ami az egyik leginkább költséghatékony és legmodernebb eljárás a 3D-nyomtatók világában. Az új eszközökkel többek között fogíny-modelleket, fogív-modelleket, fogászati sebészeti fúrósablonokat, fogászati koronákat és hidakat, valamint fogszabályozó és harapásemelő síneket is tudnak készíteni – tájékoztatta a szerkesztőséget a PTE.

A speciális nyomtatóból kettőt kapott ajándékba a Pécsi Tudományegyetem, amely úgynevezett DLP (digital light processing) technológiával működik. Ennek lényege, hogy a nyomtatni kívánt modell keresztmetszeti geometriájának megfelelően a lézerfény rétegenként szilárdítja meg a folyékony műgyanta alapanyagot – tájékoztatott az egyetem. Hozzátették: a nyomtatást követi az utómunkálat, melynek fontos elemei az alkoholban való mosás, mely eltávolítja a modellen maradt, felesleges műgyantát, valamint az UV kamrában való utókezelés, ami által a modell eléri a végső szilárdságát.

 

Ennek a típusú nyomtatónak a legfőbb előnye, hogy számos alapanyaggal lehet használni, így például biokompatibilis anyagokkal és olyan folyékony fotopolimerekkel is, melyek térhálósodva nemcsak szilárdak, de rugalmasak is lesznek.

Ezt a szakemberek fel tudják használni fogászati modellek készítésekor a lágyrészek megalkotására. Korábban öntéssel, szilikonból hozták létre az ínyt, mostantól az új nyomtatókat használva nyomtatni is tudják majd a lágyrészeket.

A Pécsi Tudományegyetem 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központjával kiváló az együttműködésünk, és úgy látjuk, remek munka folyik a központban

– mondta Andreas Schultheiss, a nyomtatókat felajánló Rapid Shape GmbH vezérigazgatója. – Ezért gondoltuk úgy, segítjük a két nyomtató felajánlásával a munkájukat, így közvetve hozzájárulunk az orvostanhallgatók modern képzéséhez is.

Miseta Attila, a PTE rektora megköszönte a felajánlást, majd hozzátette: egy felsőoktatási intézménynek tartania kell a lépést a technika fejlődésével is, aminek a 3D központ is ékes bizonyítéka.

Ma már épületeket készítenek háromdimenziós nyomtatóval, ami néhány éve még csak a sci-fi kategóriájába tartozott – hangsúlyozta Decsi István, a PTE kancellára. – A PTE-n elsősorban az orvosképzéshez készítenek eszközöket a 3D központban, de készült már végtagprotézis is ebben a tudásműhelyben, ami már előrevetíti a gyógyítás jövőjét is. (origo.hu)

Hozzászólások