Jaj, Nagyi!

Írta:
2023. december 6. 17:10 (szerda) /

December 5-én, kedden este az Aradi Kamaraszínház műsorában az Orlai Produkció vendégjátékát élvezhette az aradi magyar színházszerető közönség a Bábszínház termében. 

Hálásak lehetünk, hogy a Kamaraszínház az évek során számtalan (jó, kissé túlzás, legyen csak számos) anyaországi produkciót hozott el Aradra.

Ha az aradi magyar közönség nincs – nem is lehet (honnan lehetne?) – teljesen tisztában a mai magyar (anyaországi) színházi élet eseményeivel, valamelyes képet alkothat róla, minthogy az elmúlt években számos jelentős színész/előadás jelenlétének és produkciójának részese lehetett. Ezért őszinte, szívből jövő köszönet jár. 

Csak zárójelben: ehhez egy kedvező helyi közigazgatási, politikainak is minősíthető hozzáállás is hozzájárult.

Mindezek után itt van (volt) előttünk Amy Herczog „szomorkás vígjátéka”, a Jaj, Nagyi! „A bensőséges és szeretetteli darab egy olyan történetet tár a nézők elé, amely a generációk közötti kapcsolódásról, a bizalomról, az őszinteségről és az öregséggel való szembenézésről is szól. Komoly problémákat vet fel könnyed köntösben, sok humorral. Ha az unokája hajnali háromkor becsönget egy biciklit tolva, nagy hátizsákkal, hogy csak éppen erre járt, akkor mit tesz a jó nagymama? Először is, a fülébe egy hallókészüléket, aztán pedig nekilát, hogy szállást biztosítson a nagy utazónak. Így kezdődik a nagy nemzetközi kritikai és közönségsikert aratott komédia, amelyben két generáció, két külön világ, két gondolkodásmód és sok ki nem mondott szó keveredik szívmelengető és humoros koktéllá. Ahogy egy kritikusa írta: Akinek nehéz a szíve, vagy csak melegségre vágyik, nézze meg ezt a darabot. Aki a nagy generáció tagja és képtelen megérteni az unokáját, vagy az ipszilon generációé, és kiborítják a nagyszülei, nézze meg ezt a darabot. Aki egyszerűen szereti a színházat, nézze meg ezt a darabot” – olvassuk a darabot reklámozó szövegben.

Jó szöveg.

Megnéztük, s nem is kívánunk mást hozzátenni a darab tartalmához.

A szerző, a számtalan szakmai díjjal elismert Amy Herzog drámaíró darabjai az Off-Broadway-n, New York művészszínházi negyedében a legsikeresebbek közé számítanak, a Jaj, Nagyi! 2013-ban a Pulitzer-díj dráma kategóriájának döntősei között volt. 

A Szabó Máté rendezte előadásban Molnár Piroska, a Nemzet Színésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész mellett két fiatal tehetség, Rohonyi Barnabás és László Lili (két szerepben) léptek színpadra.

E sorok írója, meglehetősen régi színházi néző számára azonban semmilyen előzetes forrásból származó (bár azokat nyilvántartó) információ nem mérvadó, megy a maga feje szerinti (meglehet téves) útján.

Amy Herczog „szomorkás vígjátéka” szerinte nem igazán jó darab, tele van közhelyekkel, s ha nem egy nagyszerű színész (esetünkben Molnár Piroska) játssza, két, szerepüket amúgy jól abszolváló fiatal férfi és női színésszel együtt, a szürkeségbe süllyedne.

Még akkor is, ha a Broadway-en nagy sikert aratott.

Hozzászólások