A NASA űrhajósa elvesztett egy tükröt az űrben

Írta:
2020. június 29. 17:26 (hétfő) /

Chris Cassidy éppen űrsétát hajtott végre a Nemzetközi Űrállomás (ISS) külső akkumulátorait javítandó, amikor kiesett a kezéből egy kis tükör. Persze, esésről itt a köznapi értelemben nem nagyon lehet beszélni, a tükör inkább ellebegett a világűrbe, nagyjából 30 centiméter/másodperces sebességgel.

A tükör immáron tehát a rengeteg űrszemét részét képezi, amelyek bolygónk körül keringenek, és potenciálisan veszélyt jelentenek minden űreszközre. A NASA erről a konkrét incidensről azt mondja, hogy a tükör nem jelent veszélyt az űrhajósokra nézve.

Cassidy űrsétája egyébként meglehetősen eseménytelenül telt. Bob Behnken is vele volt, aki a SpaceX űrhajójával érkezett az ISS-re nemrégen. Az elveszített tükör általában az asztronauták csuklójára van csatolva mindkét karjukon. Gyakorlatilag visszapillantó tükörnek használják, hogy lássák, mi van mögöttük. Így nem nagy, 12,5x7,5 centiméteres, és pár dekát nyom.

Az űrhajósok még legalább négyszer fognak kilépni az űrállomásból az űrbe, hogy kicseréljék a régi, elhasználódott akkukat. Az új lítiumionos akkuk már valószínűleg ki fognak tartani az ISS tervezett életidejének végéig. Korábban nikkel-hidrogén elemeket használtak, amelyek mára elavultak.

A munka nem egyszerű, mert itt nem gombelemekről van szó. Az akkumulátorok egyenként egy méter szélesek és ugyanilyen magasak is, és 180 kiló a súlyuk. E küldetés feladata hat akku kicserélése. Korábban már többet kicseréltek közülük más űrhajósok.

Cassidy és Behnken nem új az űrsétaszakmában. Ez volt mindkettejük hetedik ilyen feladata, egyenként már több mint 30 órát töltöttek összesen az űrállomáson kívül. (index.hu)

Hozzászólások