Felszállt az első magyar drón

2012. december 3. 21:06 (hétfő) /

Jóllehet az első tesztrepülések már korábban megvoltak, a nyilvánosság előtt is bemutatkozott az első magyar fejlesztésű pilóta nélküli (UAV) felderítő repülőgép.

A HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő (HM EI Zrt.) által kifejlesztett légijármű család tagjait a Magyar Honvédség veszprémi Légi Vezetési és Irányítási Központjának területén mutatták be. Az esős, szeles időben az eredetileg tervezett szimulált harci feladatot nem lehetett végrehajtani, de a bemutató végén egy kör erejéig mégis felszállt az Ikran felderítő célú, pilóta nélküli könnyű repülőgép. A gépről fotók a Biztonságpiac Facebook oldalán láthatók.

Az állami tulajdonú HM EI Zrt. 2007-ben vágott bele a felderítő feladatokra is alkalmas drónok fejlesztésébe. A honvédség korábban is alkalmazott már drónokat, de az úgynevezett célgépek feladata az volt, hogy a légvédelmi gyakorlatok során mozgó célpontot jelentsenek a Mistral rakétaelhárító rendszer számára. Ennek a Meteor névre keresztelt gépcsaládnak a kilencvenes évek óta tartó története a Meteor 3MA projekttel új utakat nyitott meg.

A Meteor kifejlesztése során felhalmozott tudást a felderítő gépek megalkotásában is kamatoztatták. Ennek, már sorozatgyártásra is alkalmas, csapatpróbán átesett termékei a Veszprémben látott repülőgépek. Jóllehet a fejlesztés költségei és a gép ára üzleti titok, de piaci helyzetét jól érzékelteti, hogy világszerte mintegy ötmilliárd dollárt költenek az ilyen típusú drónok fejlesztésére. Bár a piac 70 százalékát az Egyesült Államok uralja, és az európai fejlesztésekben is komoly szerepet vállal, de mellette számos ország foglalkozik saját fejlesztéssel.

A HM EI Zrt. célja a gyártással a Magyar Honvédség igényeinek kiszolgálása volt. A gépeket és a hozzájuk tartozó kiszolgáló egységeket kizárólag magyar szakemberek munkájával, magyar alapanyagok és szoftverek felhasználásával készítették.

A katonai területen túl az eszköz a civil életben is sokoldalúan felhasználható: a térképészet, a geodézia, a mezőgazdaság, az erdészet is élhet az előnyeivel. Közvetett haszna lehet az áramszolgáltatók rendszerellenőrzési munkájában, mivel kiválthatja a hálózat bejárását a levegőből fényképezve. Nem elhanyagolható terep a katasztrófavédelem sem, a gép jól alkalmazható erdőtüzeknél, vagy olyan katasztrófa sújtotta zónákban, amelyek nem megközelíthetőek másképpen.

(hirado.hu/Biztonságpiac)

Hozzászólások