Stagnál az elhízottak száma?

2010. január 14. 18:10 (csütörtök) /

A felnőtt népesség több mint kétharmada, a gyerekek több mint harmada túlsúlyos az Egyesült Államokban, ám ez az arány évek óta változatlan, nem mutat növekedést - derült ki a szerdán közzétett hivatalos adatokból.

A 2007-2008-as évek adatait feldolgozó statisztika szerint öt éve nem emelkedett a túlsúlyosak száma.

William Dietz, a Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) elhízással foglalkozó szakértője óvatosan kezelte az eredményt: "a sarokhoz érkeztünk, de nem fordultunk be" - figyelmeztetett.

Az adatok szerint nemcsak a felnőttek többsége túlsúlyos és 34 százaléka elhízott, hanem a gyerekek 17 százaléka is elhízott. Sőt, a kisbabák és a kisgyermekek 10 százaléka is túlságosan nehéz.

A Központ statisztikáját két tanulmány dolgozta fel, amelyek az Amerikai Orvosi Szövetség folyóiratának online kiadásában jelentek meg.

A CDC által minden második évben elkészített felmérés 5700 felnőtt és négyezer gyermek magasságának és testsúlyának adatait rögzítette.

A kapott eredmény szerint a felnőttek 68 százaléka túlsúlyosnak bizonyult - akárcsak a korábbi három felmérésben. A legtöbb korcsoportban az afroamerikai felnőttek közül került ki a legtöbb elhízott, őket a mexikói-amerikaiak és a fehérek követték.

A 2-19 éves kiskorúak 32 százaléka volt túlsúlyos - ez az adat is hasonló a korábbi évekéhez. Ugyanakkor riasztóan sok gyermeket találtak rendkívül elhízottnak. A 6-19 éves különösen elhízott fiúk csoportjában az elmúlt közel tíz évben (1999-2000-óta) 9 százalékról 15 százalékra nőtt az arány.

Cynthia Ogden, a Központ egyik kutatója elkeserítőnek nevezte, hogy ebben a kategóriában nemhogy súlycsökkenés következett volna be, hanem még kövérebbek lettek a fiúk. Bár az okokat nem vizsgálták, a szakember a szokásos magyarázatot adta: cukros üdítők, videojátékok, passzivitás.

Michelle Obama szerdán egy kerekasztal-beszélgetés során elmondta, hogy a gyermekkori elhízás elleni küzdelem ebben az évben kiemelt szerepet kap. Mint hangsúlyozta, a jelentés adataiból kiderül, hogy gyermekek generációi lesznek kitéve a szívbetegségek, a magas vérnyomás és a szélütés nagyobb arányú kockázatának.

Karen Congo, a Brooklyn Kórházközpont táplálkozási szakértője tapasztalataira hivatkozva optimistább képet festett. Mint mondta: 15 éve reménytelennek látta a jövőt, ám az utóbbi időben a hozzá forduló emberek hajlamosabbak lettek az életmód-változtatásra az egészségük érdekében.

(HírExtra/MTI)

Hozzászólások