Ókori találmányokat is bemutattak

Írta:
2014. március 31. 19:49 (hétfő) /

Kilencedik alkalommal rendezték meg a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban a Hauer Erich Fizikaverseny. – Idén a magyarországi Zsombóról, illetve Nagyenyedről, Déváról, Vajdahunyadról jöttek versenyzők, összesen 45 diák. 

A vetélkedő ezúttal is több kategóriában zajlott. Be lehetett nevezni esszével, érdekes kísérlet bemutatásával, illetve a hagyományos feladatmegoldó verseny is maradt. Újdonságként idén bevezettük a hatodik osztályosoknak szóló „Lépj a csillagok útjára” kategóriát, amely szintén írásbeli megmérettetést jelent – számolt be a verseny főszervezője, Tófalvi Emese fizikatanárnő.

Az esszépályázaton idén is a csillagászat bizonyult a legérdekfeszítőbbnek, a versenyzők többsége e témában értekezett. De Jedlik Ányos természettudós bencés szerzetes és a torziós inga megalkotójaként ismertté vált Eötvös Lóránd akadémikus élete, munkássága is vonzó esszétémának bizonyult.

Az érdekes kísérletek kategóriájában is szerencsét próbált néhány diák. Ha nem is sikerült tökéletesre, azért nagy élményt jelentett, például, Arkhimédész csavarjának elkészítése.

Az egésznapos versenyen, késő délután került sor a díjkiosztásra. Az általános iskolások körében a vajdahunyadi diákok jeleskedtek, a középiskolában pedig főleg dévai versenyzők kerültek dobogóra. Ám a zsombóiak az esszépályázaton és a kísérleteknél is elvitték az első díjat. A versenyen összességében a legtöbb pontszámot a dévai Andrelik Patrick szerezte, elnyerve ezáltal a Hauer Erich Társaság által felajánlott, pénzjutalommal járó fődíjat. A további díjazottak a dévai Corvin Kiadó jóvoltából könyvjutalomban részesültek. 

Hozzászólások