A hagyományos kínai orvoslás érdekében

Írta:
2024. február 9. 17:20 (péntek) /

Február elején az aradi Vasile Goldiș Nyugati Egyetem (UVVG) adott otthont egy különleges eseménynek, amelyet az egyetem Hagyományos Kínai Orvoslás Központja (TCM) szervezett. A konferencia címe: „Hagyományos kínai orvoslás: néhány aktuális tünet/betegség akupunktúrás terápiája”.

Az esemény előtérbe helyezte az akupunktúra és a hagyományos kínai orvoslás értékes perspektíváit, amely terület nagy érdeklődést mutat az egyetem hallgatói, oktatói, de az eseményen jelen lévő helyi közösség körében is.

A dr. Vanda Stan professzor, a TCM igazgatója és dr. Antoanela Naaji professzor, az UVVG nemzetközi kapcsolatok tanszékének igazgatója által koordinált esemény legfőbb szereplője, előadója a terület egy illusztris személyisége, dr. Yu Funian, az akupunktúra szakértője volt, aki 2019 óta az UVVG vendégprofesszora.

Dr. Yu a Hagyományos Kínai Orvosi szervezetek Közép-Kelet Európai szövetség elnöke és a Hagyományos Kínai Orvoslás Magyarországi Egyesületének tiszteletbeli elnöke. A Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetségének (MOTESZ) tanácstagja, ugyanakkor vendégelőadó a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. A Hagyományos Kínai Orvosi Egyesületek Világ-szövetségének (World Federation of Chinese Medicine Societies) tiszteletbeli tanácstagja. Az ORFK felkérésére egészségvédelmi feladatokat lát el a Magyar Rendészeti Szervek Kiképzőközpontjában, és mindezek mellett a Dr. Yu Hagyományos Kínai Orvosi Rendelő vezető főorvosa.

Dr .Yu jelentős mértékben hozzájárul a hagyományos kínai orvoslás globális szintű népszerűsítéséhez.

Az eseményen részt vett dr. Pop Marcel professzor, a budapesti Semmelweis Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének igazgatója, az UVVG docense is. Ez az együttműködés hangsúlyozza a nemzetköziesedés és a tapasztalatcsere fontosságát az orvoslás területén.

A rendezvényen felszólalók kiemelték a hagyományos kínai orvoslás azon lehetőségét, hogy a kezelések holisztikus szemléletével kiegészítse a klasszikus egészségügyi megközelítést. 

Dr. Yu Funian előadása nagy érdeklődésnek örvendett, mivel ez az egyetem orvostudományi karának második szemeszterében a hagyományos kínai orvoslásról szóló – választható – kurzus előfutára volt. A kurzus a Hagyományos Kínai Orvostudományi Központ létrehozása óta került be az egyetemi tantervbe.

A központot a Kínai Köztársaság kormánya elismerte és akkreditálta, így nem csak a tudományos közösség, hanem a lakosság számára is különleges szolgáltatásokat nyújt. 

A február 2-i kezdeményezés világhírű szakembereket hozott össze, és megerősítette az UVVG pozícióját, mint a hagyományos kínai orvoslás népszerűsítésének és integrálásának kiválósági központját az akadémiai és közösségi környezetben egyaránt.

Mindezek mellett az UVVG lehetőséget kínál a kínai kultúra és nyelv mélyebb megismerésére a Konfuciusz-osztályon keresztül, ahol a Kínai Köztársaságból érkező előadók tartanak órákat.

„Így az aradi magánegyetem átfogó, a változatosságra és a tudás gyarapítására nyitott központtá alakul, amely a kínai orvosi hagyományokat modern tudományos környezetbe integrálja” – nyilatkozzák az egyetem képviselői.

Hozzászólások